Política

Obama desbloquejarà diners públics per a l'avortament

Estats Units

Barack Obama va traslladar ahir el seu distanciament amb l’anterior administració republicana de la política antiterrorista al terreny de la planificació familiar. El flamant president demòcrata va firmar una ordre executiva (decret) que aixeca la prohibició de finançar amb fons públics les organitzacions que presten serveis relacionats amb l’avortament fora de les fronteres dels Estats Units.

La prohibició la va imposar el 1984 el president Ronald Reagan, va ser abolida posteriorment pel demòcrata Bill Clinton i reinstaurada per George W. Bush poc després d’entrar a la Casa Blanca, el 2001.

“Qüestió sensible”
Washington destina prop de 400 milions de dòlars en ajuts a la planificació familiar a 53 països (especialment a l’Àfrica), segons dades de l’Agència de Cooperació Internacional. Però mentre la prohibició va estar en vigor no es va poder donar ni un sol d’aquests dòlars a clíniques o organitzacions que practiquessin avortaments o informessin o assessoressin sobre aquesta matèria.

El mateix Obama va reconèixer dijous que l’avortament és una “qüestió sensible” que “divideix” la societat nord-americana, però va afegir que el desbloqueig de fons “simbolitza un principi més ampli: que el govern no ha d’entrar en els afers més íntims de la família”. Però els poderosos grups antiavortistes van fer sentir la seva veu: “Quan ens llevem cada matí amb una crisi financera més profunda, és un insult per als americans sortir en ajuda de la indústria avortista”, va declarar Charmaine Yoest, presidenta d’Americans Units per la Vida.

La decisió d’Obama va coincidir ahir amb l’autorització de les primeres proves en humans d’un tractament per a lesions de la medul·la espinal que utilitza cèl·lules mare. La Direcció d’Aliments i Medicaments (FDA) va permetre les proves, que usaran soques de cèl·lules mare autoritzades per Bush. El president republicà també va limitar els fons federals en la investigació de les cèl·lules mare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona