Política

El PSC fa valer l'aposta federal i l'Estatut

Congrés del PSOE

Els socialistes catalans van aconseguir el primer dia del congrés que el PSOE fes seu el model lingüístic català i ahir van veure també com alguns dels seus objectius s'anaven assumint: un compromís amb el compliment ple de l'Estatut i el concepte federal en el model d'Estat -aquest darrer, però, amb matisos-. El balanç, tot i positiu, frenava les expectatives sobre finançament. "Estem moderadament satisfets dels avenços del congrés, d'acord amb les previsions", va apuntar José Montilla al matí, a l'espera de com evolucionava la cimera en el debat de ponències i la composició de l'executiva, en què Carme Chacón i Miquel Iceta tenen plaça assegurada.

Els socialistes catalans no volien que sortís d'aquest conclave una referència que pogués influir en la negociació que han de mantenir el govern central i el català i van aconseguir frenar dues esmenes de delegats extremenys que volien entrar al detall del finançament autonòmic. Al final, es va pactar mantenir la referència recollida al programa electoral del PSOE que sosté que la reforma s'ha d'abordar de manera multilateral, amb respecte als criteris establerts amb els Estatuts.

El PSC també volia evitar que el document estratègic del PSOE lligués el finançament local a la negociació del finançament autonòmic. No se'n van sortir. Es va rebaixar de "vincular" a actualitzar de "forma simultània i coordinada", fet que va satisfer els representants de la federació de municipis. Van tenir més èxit amb el federalisme. La ponència assenyala que "l'Espanya de les autonomies necessita una cultura política federal per a la col·laboració i la cooperació institucionals". El portaveu del PSOE al Congrés, Ramón Jáuregui, va alertar que la incorporació es feia "en clau filosòfica" i que el model és l'autonòmic. Respecte a l'Estatut, la ponència recull que cal "culminar les reformes estatutàries i desenvolupar les previsions".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.