Política

El PSOE presenta un contramanifest que avala el model català

Debat lingüístic

El PSOE incorporarà a la seva ponència política un aval al model lingüístic català en un text de tres folis que suposa un contramanifest en tota regla al document espanyolista en defensa del castellà promogut per intel·lectuals i afins a la UPyD de Rosa Díez.

L’escrit, revisat per José Luis Rodríguez Zapatero i José Blanco, impulsat pel PSC i consensuat per la direcció del PSOE amb les diferents federacions del partit, sosté que és responsabilitat de totes les institucions i de la ciutadania “evitar el conflicte social i polític entorn de l’ús de les llengües” i crida a fer complir la Constitució en la defensa i promoció de totes les llengües de l’Estat.

També sosté que “no té sentit pensar que el castellà ha de defensar-se” del català, el gallec i l’euskera i que aquestes llengües cooficials necessiten en paral·lel projecció i protecció, a banda d’apuntar que l’enfortiment d’una llengua no va en detriment d’una altra.

Els socialistes expliquen que el model del Principat va rebre el vistiplau del Tribunal Constitucional i asseguren que en cap cas s’ha deixat de garantir el coneixement del castellà i que cap infant de Catalunya desconeix la llengua comuna. “A la vista de l’experiència, és el model que més bon resultat ha donat pel que fa a la consecució del bilingüisme”, conclou.

En les negociacions sobre el text, que s’introduirà com a esmena transaccional en la ponència política, hi han participat el portaveu del PSOE al Congrés, Ramon Jáuregui, i el portaveu de la delegació dels socialistes catalans en aquest congrés, Daniel Fernández.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.