Diplomàcia contra la guerra
Franja de Gaza
En el desè dia de l’operatiu militar israelià contra la franja de Gaza, Europa es va fer present ahir a la zona per intentar acabar amb el foc obert i aconseguir una treva com més aviat millor. Especial atenció va provocar l’arribada del president francès, Nicolas Sarkozy, en una visita precedida per una delegació de la Unió Europea encapçalada pel ministre d’Exteriors de la República Txeca, Karel Schwarzenberg.
En la primera cita a Jerusalem amb el president d’Israel, Shimon Peres, Sarzoky va afirmar: “Sempre he considerat la seguretat d’Israel un punt primordial i en aquest sentit no he canviat de parer. He condemnat obertament l’agressió de Hamàs i el llançament de míssils contra la població del sud d’Israel”. “Vull parlar com un amic, amb proximitat –va afegir–, estic molt amoïnat per la situació. S’ha d’enfortir el president de l’Autoritat Palestina. ¿La intervenció militar d’Israel a Gaza l’enforteix? La resposta és evident”. Sarkozy va voler remarcar que “cal un alto el foc humanitari com més aviat millor”.
Segons alguns analistes polítics, el president francès confia que les bones relacions que manté tant amb Israel com amb alguns líders àrabs poden ajudar-lo a aconseguir una treva. “Cap altre líder ha presentat cap iniciativa real”, deia el ministre francès de Pressupostos, Eric Woerth, un dia abans que Sarkozy sortís de França, i afegia: “És l’únic capaç de prendre una iniciativa com aquesta”.
Però la situació sobre el terreny de qui pretén fer de mediador és molt complexa. “S’han acabat els dies de contenció per a Israel”, deia la ministra d’Exteriors israeliana, Tzipi Livni, en roda de premsa amb la delegació europea a Jerusalem. “L’equació canviarà i Hamàs ha de saber que ja no ens podrà disparar més míssils sense que hi hagi resposta. Si ens ataquen, prendrem represàlies”.
Enfrontaments directes
Al nord de la franja, dividida en tres parts incomunicades per les tropes israelianes, ahir es van registrar combats intensos amb enfrontaments directes i amb la participació de blindats i artilleria. Es parlava d’entre 50 i 100 palestins armats morts només ahir, però segons fonts palestines també es va acabar amb la vida de més civils, entre els quals 12 nens. Al camp de refugiats Shatti moria tota una família formada per set persones després de l’impacte d’un projectil sobre casa seva. Des que va començar l’ofensiva ja han mort almenys 550 palestins i cinc israelians.
També ahir van impactar trenta míssils Grad i coets Qassam a les ciutats israelianes d’Ashdod, Ashkelon, Sderot, Beer Sheva i en algunes comunitats agrícoles de la zona. Un d’aquests projectils va caure en una escola bressol a Ashdod, que era buida.