Política

Un tanc israelià causa un bany de sang en una escola a Gaza

Franja de Gaza

Els carros de combat israelians van disparar ahir contra una escola tutelada per les Nacions Unides al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, i van causar almenys 43 morts –alguns d’ells menors– i un centenar de ferits, segons fonts mèdiques palestines en un nou bany de sang provocat per l’ofensiva israeliana a la franja. Tanmateix,  John Ging, representant de l’ONU a Jabalia, xifrava en 30 les víctimes mortals i en 55 els ferits.

En el moment de l’atac, el centre escolar estava ple de civils que es refugiaven dels avenços de l’exèrcit israelià, que no atura les operacions militars a Gaza des de fa onze dies i que, segons el ministre de Defensa, Ehud Barak, ja “ha dividit la franja en dos” i manté “la capital aïllada”.

A més de provocar morts, l’impacte de fragments  dels projectils  van acabar  ferint greument civils tant de dins com de fora de l’escola de Jabalia. Per tant, es tem que en les pròximes hores augmenti la xifra de morts, que actualment ja són més de 660 al bàndol palestí (un 20% dels quals menors), mentre que a les files israelianes en són nou, tres dels quals a causa d’un coet palestí.

Ging va explicar ahir que la bandera de l’ONU onejava  visiblement al col·legi atacat i que havien informat les forces israelianes d’on era el centre per mantenir-los fora dels objectius militars. Per la seva banda, el comandament israelià, que està investigant els fets, informava que l’atac es produïa com a resposta al foc de morter llançat des de l’escola.

La ministra d’Exteriors israeliana, Tzipi Livni, va recalcar que el seu país està fent tot el possible per evitar les víctimes civils, però que “desafortunadament, els combatents de Hamàs s’amaguen entre els civils”. Unes hores abans, tres nois palestins que eren cosins morien després de l’impacte d’una bomba en una altra escola de l’ONU per a refugiats a la ciutat de Gaza.

Davant la massacre d’ahir, el número dos d’Al-Qaida, Aiman al-Zawahri, va difondre un missatge per internet en què cridava a atacar interessos israelians i occidentals. “Colpegeu els interessos sionistes i dels croats allà on pugueu”, deia el líder de la xarxa terrorista.

En el terreny diplomàtic, França demanava a Síria que intenti convèncer els islamistes de Hamàs que deixin de llançar coets contra Israel, una de les raons esgrimides per castigar militarment la franja. “Síria hauria d’ajudar-nos a convèncer Hamàs perquè triï la veu de la raó”, afirmava ahir el president francès, Nicolas Sarkozy, després de reunir-se a Damasc amb el seu homòleg sirià, Baixar al-Assad. Sarkozy també expressava ahir que albira que l’alto el foc “no està lluny”.

La Casa Blanca va reiterar ahir a Israel que eviti  que hi hagi més morts civils i va insistir que, si bé Washington desitja un acord d’alto el foc com més aviat millor, qualsevol pacte haurà de ser “durador, sostenible i indefinit”.

A més, la secretària d’Estat nord-americana,  Condoleezza Rice, va anar a la seu de l’ONU en un gest per demostrar que els EUA estan oberts a mesures conciliatòries. Una, que té el suport de la Lliga Àrab,  l’havia de presentar el president palestí, Mahmud Abbas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona