Política

Solbes admet que les previsions econòmiques dels pressupostos estan desfasades

El vicepresident segon del govern espanyol, Pedro Solbes, ha admès que les previsions econòmiques en què es basen els pressupostos estan "desactualitzades". El ministre ha reconegut el desfasament al Senat, durant la sessió en què es debaten els vetos als comptes de Zapatero presentats pel PP, CiU, ERC i ICV.

Malgrat reconèixer aquesta "desactualització" –principal argument del veto del PP–, Solbes ha insistit a defensar els números presentats i ja aprovats al Congrés. Segons el vicepresident, cap país altera els seus pressupostos cada cop que revisa les seves previsions macroeconòmiques ni hi renuncia mentre espera més estabilitat econòmica.

Pel ministre, els comptes estatals per al 2009 no tan sols són plenament vàlids sinó que també són els adequats per afrontar l'any que ve. També ha reconegut que el desfasament de les previsions i les mesures especials per estimular l'economia, com els ajuts a la banca, comportaran un increment "significatiu" del dèficit públic per al 2008 i el 2009, tot i que encara serà "coherent" amb els límits que imposa el pacte d'estabilitat i creixement europeu.

Després de la intervenció de Solbes, es debatran els quatre vetos presentats. Caldrà que tots els diputats dels quatre partits que volen tombar els comptes votin almenys un dels vetos, que es voten per separat. Si això es produeix, els números tornaran al Congrés tal com en van sortir i allà s'hauran de tornar a aprovar, si el PSOE aconsegueix que el PNB i altres aliats li tornin a donar suport.

La setmana passada, el veto al Senat es va votar a la comissió d'afers econòmics de la cambra alta i no es va aprovar, ja que ERC i ICV, que són a l'Entesa Catalana de Progrés, el mateix grup parlamentari que el PSC, van veure com els socialistes feien prevaler el seu criteri, ja que a les comissions només hi ha un vot per grup. Avui l'Entesa podrà votar dividida i l'aritmètica del ple pot fer que els vetos s'aprovin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.