Política

Israel tanca els passos cap a la franja de Gaza, i bloqueja l'enviament d'ajuda humanitària

Les autoritats israelianes han tancat avui els passos fronterers amb la franja de Gaza en resposta al llançament de coets, de manera que els enviaments d'ajuda humanitària han quedat bloquejats, segons ha informat el Govern.

El Ministeri de Defensa ha ordenat a tots els controls fronterers amb Gaza que tanquessin els accessos, i ha anunciat que només els "casos humanitaris" rebran l'aprovació personal del responsable del departament, Ehud Barak, per travessar. "Si hi ha falta de llet a Gaza, el ministre serà consultat per aprovar enviaments de llet, i llavors aquests entraran", ha explicat un portaveu.

Barak ja havia promès incrementar les operacions militars israelianes a Gaza, llar d'un milió i mig de persones que en la seva majoria depenen de l'ajuda estrangera, per frenar el llançament de coets per part dels milicians, que en els últims tres dies n'han llançat més de 110 en territori israelià.

Un dels coets, de fabricació casolana, ha caigut aquest matí a 40 metres d'una escola d'infermeria, després de la qual cosa el portaveu de l'executiu, David Baker, ha advertit que Israel "no deixarà de fer tots els passos necessaris" per detenir els trets de coets des de Gaza. Les incursions de l'exèrcit hebreu a la Franja han acabat amb la vida de més de 30 palestins aquesta setmana.

Menjar només per a dos mesos
L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA, per les seves sigles en anglès) ha confirmat avui que els seus camions de provisions no han pogut passar a la franja de Gaza aquest matí. "Gaza està completament tancat. Això només empitjora la ja per si mateix greu situació", ha indicat el portaveu de la UNRWA, Christopher Gunness.

Abans d'aquesta mesura presa avui pel Govern israelià, les autoritats permetien el pas a Gaza de 15 camions de la UNRWA cada dia amb subministraments, però Gunness ha afirmat que no se sap quan podran reprendre l'enviament d'ajuda.

Tot i això, per al portaveu del Ministeri israelià de Defensa, és "inconcebible" que el Govern mantingui oberts els passos fronterers per als palestins i que al mateix temps estiguin "arriscant la vida" de la població. "És un senyal que Hamas necessita considerar si vol continuar amb aquesta situació... L'objectiu és no privar d'ajuda la població de Gaza", ha afegit.

Segons Gunness, la UNRWA disposa de suficients subministraments a la franja de Gaza per a dos mesos, però ha remarcat que les racions facilitades per les Nacions Unides només són una part de l'aliment necessari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.