Política

Batasuna demana a les seves bases el vot per a ANB

La formació d’Otegi omple la campanya d’actes de protesta per l’anul·lació de les seves candidatures electorals

El portaveu de Batasuna, Pernardo Barrena, va demanar ahir a tots els militants i simpatitzants de l’esquerra abertzale que el 27 de maig s’acostin a les urnes d’Euskadi i Navarra per votar Acció Nacionalista Basca (ANB), tant a les 123 poblacions on l’històric partit independentista té candidatura com a la resta de municipis o institucions on finalment no s’ha pogut presentar. Batasuna, per tant, promou el vot nul en aquelles poblacions on no hi ha possibilitat de votar cap llista abertzale i a les diputacions de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba, i al Parlament navarrès, on les candidatures d’Abertzale Sozialisten Batasuna (ASB) i d’ANB també han estat anul·lades.

Barrena, acompanyat pels dirigents de Batasuna Jone Goirizelaia i Joseba Álvarez, va reiterar que és el moment “d’unir forces” perquè en les eleccions municipals i forals “guanyi el procés i les solucions reals” per al conflicte que des de fa dècades pateix el País Basc. I, segons el portaveu abertzale, després de l’anul·lació de totes les llistes d’ASB, l’única opció electoral que permet construir “un escenari polític diferent en clau de resolució” és ANB. Barrena va carregar de nou contra el PSOE i el PNB per col·locar el procés de pau i la normalització política en una situació de “màxima incertesa”, i va demanar una “marea de vots” per al 27 de maig per aconseguir que aquests dos partits abandonin les seves posicions “intransigents”.

Que Batasuna reclamés públicament el vot per a ANB era el que tothom esperava, però ha sorprès que ho faci a l’inici de la campanya electoral i no gairebé al final, com va fer en les darreres eleccions autonòmiques amb EHAK. I encara més tenint en compte que el fiscal general de l’Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha advertit durant aquestes últimes hores que si els dirigents de Batasuna manifestaven que la seva opció era ANB, “aquest comportament podria ser un indici addicional per a la futura il·legalització” de l’històric partit. El fiscal afegia que aquesta suspensió es podia donar abans del 27 de maig. Ahir mateix el secretari general del PP, Ángel Acebes, ja va exigir al govern espanyol que iniciï immediatament el procés per il·legalitzar ANB.

D’altra banda, la dirigent de Batasuna Marije Fullaondo va subratllar que durant tota la campanya electoral l’esquerra abertzale desenvoluparà “accions de protesta” contra el “frau electoral” que significa l’anul·lació de centenars de candidatures abertzales. Si dissabte un grup de joves irrompien en un míting del lehendakari, ahir Fullaondo, acompanyada per Joseba Permach i Karmelo Landa, entre d’altres, va encapçalar un acte de protesta en un míting del PSE a Vitòria on van rebre el secretari d’organització del PSOE, José Blanco, amb pancartes de “PSOE fascista, vosaltres sou els terroristes”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.