Política

Sarkozy o Royal

Un milió d'electors dels territoris d'ultramar, així com els francesos que viuen al continent americà, han obert ja les urnes

Avui França gira full en la seva història, amb la celebració de la segona volta de les eleccions presidencials que serviran per escollir un nou cap d’Estat després dels dotze anys de mandat de Jacques Chirac. Un milió d’electors dels territoris d’ultramar, així com els francesos que viuen al continent americà, van obrir ahir la consulta a les urnes per compensar la diferència horària. Prop de 45 milions de ciutadans votaran avui en més de 64.000 col·legis electorals a la França metropolitana, on s’espera que la participació superi lleugerament el 83,77% de la primera volta del 22 d’abril.

Els últims sondejos atorguen un avantatge clar al candidat conservador, Nicolas Sarkozy, que parteix com a favorit davant de l’aspirant socialista, Ségolène Royal. Els últims estudis determinen una diferència d’entre sis i deu punts entre tos dos: Sarkozy aconseguiria entre el 53 i el 55% dels vots, mentre que Royal es quedaria entre el 45 i el 47%.

D’aquesta manera, la victòria de Royal sembla estadísticament improbable. Només un inesperat canvi final en la tendència apuntada pels sondejos podria provocar un triomf per sorpresa. Entre les variables que poden contribuir a alterar els pronòstics hi ha els abstencionistes de la primera volta, 1,3 milions de ciutadans. Però no sembla probable una mobilització massiva d’aquest electorat, atès que la participació del 22 abril ja va ser gairebé un rècord.

Tots dos candidats s’han vist afavorits per les consignes de vot dels aspirants derrotats a la primera volta, però els vots d’aquests candidats dels partits petits no serveixen per desempatar-los. Tot apunta que el resultat quedarà determinat pels electors que van votar pel centrista François Bayrou i per l’ultradretà Jean-Marie Le Pen. Segons les previsions, Royal necessitaria el 70% dels vots del centre i el 20% de l’extrema dreta per guanyar.

La hipòtesi sembla molt optimista. Durant la setmana passada, l’acostament a Bayrou va donar esperances a Royal quan va aconseguir reduir la distància amb Sarkozy. Però aquesta tendència a l’alça es va invertir després del duel televisat de dimecres, a partir del qual va perdre força entre els votants de Bayrou. Segons els últims resultats, només comptaria amb els vots de quatre de cada deu centristes, un percentatge del tot insuficient.

Durant la jornada de reflexió d’ahir, dissabte, tots dos presidenciables es van preparar per assumir el resultat. Sarkozy va esmorzar a París amb el primer ministre, Dominique de Villepin, i després podria haver-se reclòs en un monestir. Royal va passar el dia a la Bretanya i va fer parada en un balneari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.