Política

Nou escàndol al Japó enmig de crides a la dimissió d'Abe

El ministre de Justícia admet que va cobrar d’una empresa a canvi d’assessorar sobre visats

El govern japonès va sumar ahir un nou escàndol, enmig de crides renovades al primer ministre, Shinzo Abe, perquè plegui i de la constitució del Senat, on el governant Partit Liberal Democràta (PLD) ha perdut la presidència per primera vegada en més de 50 anys.

Abe intenta mantenir el càrrec mentre la popularitat li ha caigut per sota el 30% –segons dos sondejos recents– a causa dels escàndols que esquitxen el seu gabinet i que li van costar una severa derrota a les eleccions de juliol al Senat.

El ministre de Justícia, Jinen Nagase, va afegir ahir un nou escàndol a la llista en reconèixer que havia acceptat diners d’una empresa que reclutava aprenents estrangers, a canvi d’assessorament en matèria de visats. Nagase diu que ha tornat els diners, tot i que considera que no són “sospitosos”.

Abe estudia una remodelació del seu gabinet per fer entrar-hi aire fresc després dels darrers escàndols, inclòs el suïcidi d’un ministre i la destitució de tres més, la majoria dels quals acusats de finançament il·lícit. El primer ministre, que va prendre possessió al setembre, no ha dimitit malgrat l’ensopegada al Senat, ja que la coalició al poder disposa d’una àmplia majoria a la cambra baixa. No obstant, alguns diputats del PLD van instar ahir el premier a marxar. Abe s’hi resisteix al·legant que té la “responsabilitat” de tirar endavant les reformes. El premier afrontarà l’hora de la veritat en una sessió que el Parlament obrirà a finals d’agost. La premsa vaticina una remodelació del govern uns dies abans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.