Política

Bush reconeix que l'economia dels EUA viu "un període d'incertesa"

Estat de la Unió

En l'últim discurs sobre l'estat de la Unió que ha pronunciat davant del Congrés, el president dels Estats Units, George Bush, ha reconegut que l'economia nord-americana passa "per un període d'incertesa", però tot i això s'ha mostrat optimista sobre les perspectives de creixement a llarg termini, i ha demanat confiança per a la recuperació.
Durant el seu discurs, el president nord-americà també ha tingut paraules d'optimisme sobre l'Iraq i ha parlat d'una retirada de tropes, condicionada, però, als èxits sobre el terreny.

Així doncs, Bush no ha pogut eludir la situació econòmica i ha admès que l'economia nord-americana s'alenteix i que és preocupant. Tot i que no ha parlat de recessió, el president nord-americà ha reconegut el moment d'incertesa econòmica que viu el país i ha demanat confiança per a la recuperació.

Tenint en compte la por que hi ha als Estats Units d'una recessió, i que "en les cuines de tot el país hi ha preocupació sobre el nostre futur econòmic", segons ha afirmat, el president ha destacat la necessitat de portar a terme accions ràpides i efectives.

Bush també ha insisitit que es mantingui i s'estengui a altres àrees "l'esperit bipartidista" que la setmana passada va permetre assolir un acord sobre el pla d'estímul econòmic per valor de 150.000 milions de dòlars. "Aquest pla –ha dit Bush– és prou gran per impulsar l'economia de manera positiva en proporcionar ajuda immediata i ser transitori. No conté augments impositius ni despeses innecessàries o projectes reguladors."

Incentivar la inversió
El paquet conté rebaixes tributàries entre 300 i 600 dòlars per a gran part dels nord-americans, així com una retallada dels impostos per un total de 50.000 milions de dòlars per a les empreses. Unes mesures que tenen l'objectiu d'incentivar la inversió.

El pla d'estímul necessita que l'aprovi, finalment, el Congrés. Membres del Senat ja han proposat incloure-hi altres mesures, com estendre l'assegurança de feina i els subsidis d'alimentació per als indigents, així com transferències als Estats i inversions en infraestructures.

El president nord-americà, però, ha rebutjat aquestes iniciatives durant el seu discurs, ja que, segons ha manifestat, "la temptació és afegir coses al projecte, però el retardaria o el faria descarrilar i cap de les dues opcions és acceptable".

Bush també ha fet una crida a reduir "la nostra dependència del petroli".

Progressos a l'Iraq
D'altra banda, el president ha parlat dels progressos realitzats a l'Iraq i de la retirada de tropes, condicionada, però, als èxits sobre el terreny. A més, ha destacat que la nova estratègia desenvolupada contra la insurgència ha aconseguit reduir els atemptats un 60%.

Tot i que ha reconegut que l'any que queda encara serà difícil, ha assegurat que la situació ha entrat en un punt d'inflexió probablement irreversible. De fet, les enquestes assenyalen que la majoria dels nord-americans ja no tenen la guerra de l'Iraq com a principal preocupació.

Des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001, el Congrés ha autoritzat depeses bèl·liques per valor de 691.000 milions de dòlars, dels quals uns 440.000 milions s'han destinat a l'Iraq.

No obstant les dades, Bush ha evitat parlar de xifres en el seu discurs i ha remarcat que des dels atacs de l'11-S s'ha lluitat "contra els extremistes i els terroristes", i "es mantindrà l'ofensiva, la pressió i s'aplicarà la justícia als enemics dels Estats Units".

A l'Afganistan, en canvi, el president ha dit que s'hi enviarien 3.200 marines més.

Altres perills
En el repàs dels perills que existeixen a nivell internacional, Bush també s'ha referit a l'Iran, i ha llançat una enèrgica advertència a aquest país perquè aturi les seves aspiracions nuclears i ha denunciat el seu suport al terrorisme.

A més, en el seu discurs, el president dels EUA ha fet referència a altres temes de política interna com la sanitat i l'educació, així com la necessitat d'enfortir les fronteres per aturar l'arribada d'immigrants il·legals.






Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.