Política

França considera acceptat el pla egipci per a l'alto el foc i vol que l'ONU se'l faci seu

El president francès, Nicolas Sarkozy, s'ha felicitat aquest dimecres per "l'acceptació" per part d'Israel i de l'Autoritat Nacional Palestina del pla de França i Egipte per aconseguir un alto el foc a Gaza.

Un portaveu de l'Elisi ha anunciat que s'espera que el pla es faci efectiu "al més aviat possible perquè s'aturi el patiment de la població".

Fonts de la presidència israeliana havia indicat una mica abans que Israel "valora positivament el diàleg entre egipcis i israelians per avançar cap a una solució al conflicte. Tanmateix, aquest portaveu no s'havia pronunciat explícitament sobre un acord formal.

"Israel dóna les gràcies al president egipci, Hosni Mubarak, et al president francès, Nicolas Sarkozy, pels seus esforços per arribar a la fi de les activitats terroristes de Gaza i a la fi del contraban d'armes d'Egipte cap a Gaza", havia dit el portaveu Mark Regev.

El president palestí Mahmoud Abbas ha fet saber que acollia "favorablement" la proposta egípcia.

Ara, els francesos, que han pres el lideratge de la comunitat internacional davant el conflicte, intentaran obtenir el consens del Consell de Seguretat de l'ONU perquè faci seu l'iniciativa egípcia, que té el suport i la implicació directa de França, després de la gira per l'Orient Pròxim que ha fet Sarkozy els últims dies.

El pla egipci preveu un alto el foc, la represa de les negociacions entre Israel i Palestina i l'establiment de diàleg entre l'Autoritat Nacional Palestina i Hamàs. També preveu garanties de seguretat a les fronteres, com demana Israel, i "l'obertura dels passos fronterers i la fi del setge" a la franja de Gaza, com reclamen els palestins.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.