Política

Primer excarcerat per Obama a Guantánamo

Més de quatre anys després d’haver estat enterrat en vida a la presó especial de Guantánamo, i gairebé set des que va ser detingut a Karachi (Pakistan), el somali resident a la Gran Bretanya Binyam Mohamed, de 30 anys, va arribar ahir a Londres lliure dels càrrecs que li imputava Washington però no pas de les seqüeles que li han deixat els seus captors. Mohamed, primer excarcerat per Barack Obama del camp de Guantánamo, acusa els Estats Units d’“haver orquestrat” les tortures sistemàtiques que ha patit i implica en aquests mètodes “medievals” oficials dels serveis secrets britànics.

Entre la seva detenció, l’abril del 2002, i el seu trasllat a Guantánamo, el setembre del 2004, Mohamed va passar 18 mesos al Marroc i al voltant de 150 dies a Kabul, on es van cometre la major part de les tortures. El seu advocat, Clive Sttafford-Smith, però, assegura que n’ha patit fins fa poc temps i que totes les seves confessions han estat extretes sota una coacció que ahir, en un comunicat emès a través del lletrat, Mohamed qualificava d’“experiència que mai no hauria imaginat ni en el més fosc dels meus malsons”. Significativament, en el comunicat Mohamed donava les gràcies pel seu alliberament a la tinent coronel de l’exèrcit de l’aire dels EUA Yvonne Bradley, defensora militar del detingut i persona clau en el cas en haver denunciat que el captiveri de Mohamed només era un intent de “suprimir les proves” de la seva tortura.

Binyam Mohamed va ser detingut a l’aeroport de Karachi, amb passaport fals, quan mirava de tornar a Londres. Washington el va acusar aleshores d’assistir a camps d’entrenament de la xarxa terrorista Al-Qaida i d’escoltar lectures de la veu d’Ossama bin Laden. El maig de 2008 va ser formalment acusat de “conspiració per cometre actes terroristes”, càrrec que implicava una possible pena de mort. Al juny l’acusació es va concretar en l’“intent de fer esclatar edificis residencials dels Estats Units amb bombes radioactives”, però a l’octubre els càrrecs es van retirar.

El ministre d’Exteriors britànic, David Miliband, es va felicitar ahir pel retorn al país del detingut. Després d’aterrar a la base militar londinenca de Northolt, Mohamed va ser interrogat per oficials dels serveis secrets i d’immigració. Ara Interior ha de decidir si se li renova la residència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.