Política

Una trama estesa a quatre autonomies

La investigació acredita suborns a càrrecs del PP al País Valencià, Castella i Lleó, Madrid i Galícia

La trama Gürtel escampa una xarxa de corrupció a base d’adjudicar obres a dit i de mediar en requalificacions de sòl que té càrrecs del PP del País Valencià, Castella i Lleó, Madrid i Galícia com a implicats principals. L’informe de l’Agència Tributària inclòs al sumari del cas, que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va fer públic ahir, revela que les empreses del cervell de la trama, Francisco Correa, van abonar 420.000 euros al PP de València el 2002 i l’any següent 144.420 euros al PP castellano-lleonès.

L’informe afirma, sense identificar les persones concretes que van rebre els diners, que en algun cas els beneficiaris són “agrupacions polítiques o associacions d’aquesta índole”, com en l’entrega feta el 18 de desembre de 2002, en què el PP valencià, “o algú integrant d’aquesta agrupació”, rebria 420.000 euros. Mesos més tard, el 15 de maig del 2003, es parla d’una assignació de 144.220 euros a “CL-S”, que l’Agència Tributària diu haver assignat hipotèticament a Castella i Lleó - Segòvia, “donada la participació del diputat del PP per Segòvia Jesús Merino”.

Orange Market, l’empresa de la trama corrupta que organitzava en exclusiva els actes electorals del PP del País Valencià, va cobrar almenys 6,3 milions en diner negre, segons la investigació judicial. A més, cinc empreses contractades per ºl’administració valenciana van pagar suposadament actes electorals del PP.

També intermediaris
La documentació enviada per l’Agència Tributària al jutge que instrueix el cas, Antonio Pedreira, també destaca que en algunes de les entregues del Grup Correa hi ha una distribució paritària entre quatre o cinc persones, entre les quals, a més de Correa, hi ha l’exalcalde popular de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Jesús Sepúlveda, el ja esmentat Jesús Merino i l’extresorer i senador del PP Luis Bárcenas. L’AEAT assenyala que tots podrien ser també intermediaris d’algunes d’aquestes entregues entre els anys 2002 i 2003, i, en concret, de Sepúlveda apunta que podria haver cobrat una assignació mensual fixa de l’organització durant un període llarg de temps. L’Agència Tributària ressenya que els principals llocs on es feien aquestes entregues de l’entramat empresarial de Correa són la casa d’aquest, la casa de Plácido Vázquez, un dels empresaris implicats a la trama, el restaurant Sorolla de Madrid i l’Hotel Fénix de la capital espanyola, prop de la plaça Colón.

L’Agència Tributària també cita, entre altres beneficiaris de les entregues, els exalcaldes del PP dels municipis madrilenys de Boadilla del Monte, Arturo González Panero; de Majadahonda, Guillermo Ortega Alonso, i d’Arganda, Ginés López Rodríguez. A l’exalacalde de Boadilla del Monte li van pagar vestits perquè Correa creia que era “un d’aquests alcaldes que no saben vestir”. El PP de la Comunitat de Madrid va pagar a la trama corrupta alguns dels seus actes electorals del 2003 i 2004 amb càrrec als fons aportats per empreses privades a la seva fundació Fundescam. A Galícia, documents trobats en una caixa de seguretat d’una sucursal bancària de Pontevedra a nom de Pablo Crespo, número dos de la trama i exsecretari d’organització del PP gallec, apunten a l’emissió de factures falses per justificar despeses del PP i fins a 5,9 milions d’euros pagats en diners no declarats a Hisenda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona

Pere Deulofeu, nou regidor del PSC a l'Ajuntament de Palamós

palamós
política

La CUP critica el “gir a la dreta” i el “retorn de la sociovergència”

barcelona
política

Més preocupats pel nou finançament que pel nou govern

barcelona
GUERRA A EUROPA

La incursió ucraïnesa s’estén a una altra regió de Rússia

BARCELONA
política

Junts retreu a ERC que hagi permès un govern “espanyolista” i dependent

Barcelona