Política

El govern porta a la Fiscalia els díptics racistes de García Albiol repartits a Badalona

El gabinet jurídic central tira endavant l'acció legal instada pel departament d'Acció Social, mentre la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, dóna per tancat l'incident

El govern portarà davant de la Fiscalia Coordinadora del Servei Especial de Delictes d'Odi i Discriminacions la distribució dels fullets contra el col·lectiu romanès que el dirigent del PP de Badalona Xavier Garcia Albiol va repartir juntament amb la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho. Els fullets, en els quals el PP vinculava immigració i delinqüència, van aixecar una gran polseguera i van obligar Sánchez-Camacho, que ja ha donat per tancada la polèmica sense aclarir si Albiol serà sancionat, a demanar disculpes.

La consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, va ser el primer membre del govern que, dilluns passat, va anunciar que l'executiu estudiava la possibilitat d'emprendre alguna acció legal. Va ser la mateixa consellera qui va portar el tema a la reunió del consell executiu d'aquest dimarts i en la roda de premsa posterior, el president de la Generalitat, José Montilla, va anunciar que el govern havia encarregat un informe al gabinet jurídic per analitzar si els fets infringien el Codi Penal.

Finalment, el gabinet jurídic central, a instàncies d'Acció Social, ha decidit portar la qüestió davant la Fiscalia, que ara haurà de decidir si hi ha responsabilitats penals. La consellera Capdevila va ser clara aquest dilluns quan va afirmar que l'actuació d'Albiol fomentava l'odi racial i va considerar-ho "una greu irresponsabilitat política". La consellera també va criticar els dirigents del PP de Catalunya per dir que no compartien aquesta acció, però no la criminalitzaven. "No es pot estar a missa i repicant", va asseverar.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha donat per tancada la polèmica aquest dimecres i ho ha fet sense aclarir si s'obrirà expedient al responsable de la campanya. La secretària general del partit, Maria Dolores de Cospedal, no descartava aquest dimarts l'expedient, si bé ho deixava en mans de la direcció del partit a Catalunya. Entrevistada a RAC1, Camacho ha dit que el tema "està tancat", mentre ha advocat per continuar parlant dels "problemes d'inseguretat" que s'han de resoldre "als barris de Catalunya".

Rebuig del moviment social

Les entitats socials, veïnals i sindicals han rebutjat també el comportament d'Albiol i del PP català. El Consell Assessor del Poble Gitano es va reunir dimarts de forma extraordinària i va rebutjar l'actitud del PP de Badalona per fomentar el racisme i la xenofòbia. Aquest òrgan consultiu del govern va lamentar que les accions i declaracions del líder de la formació "criminalitzen la immigració i el poble gitano"·.

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), CCOO i SOS Racisme es van manifestar en el mateix sentit i van condemnar la "irresponsabilitat política" d'Albiol. Amnistia Internacional va advertir que aquest tipus de propaganda política "incita a la comissió d'atacs contra la població immigrant".

Les entitats vinculades al col·lectiu romanès van condemnar enèrgicament aquestes actuacions. La presidenta de l'Associació de Mediadors Romanesos Quorum, Diana Duni, va demanar aquest dimarts que es respecti la identitat cultural i nacional del seu col·lectiu i ha considerat "lamentable" que se'ls utilitzi electoralment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona