Política

Tres cooperants catalans segrestats a Mauritània

La caravana de Barcelona Acció Solidària va ser assaltada a punta de pistola i no es descarta Al-Qaida

Tres integrants de la caravana Barcelona Acció Solidària van desaparèixer ahir a Mauritània en una carretera en ple desert entre les localitats de Nouadhibou i Nouakchott, la capital del país. Els fets van passar cap a les nou del vespre, hora catalana, quan els integrants de la caravana, integrada per una trentena de cooperants i catorze vehicles, avançaven de nord a sud en una ruta paral·lela a la costa i es van adonar que un dels vehicles –concretament el cotxe escombra– havia deixat de seguir-los.

Uns quants vehicles van fer marxa enrere i l’alarma definitiva va saltar a la caravana de cooperants quan van trobar el vehicle al mig de la carretera, completament buit, i amb unes petjades que s’allunyaven a la sorra, fet que els va portar a concloure que els integrants del vehicle lleuger havien estat probablement segrestats. Quan els membres de la caravana van posar-se en contacte per ràdio amb responsables de les forces de seguretat mauritanes, aquestes fonts els van confirmar que tenien constància dels fets i venien a admetre la possibilitat del segrest
.
Assalt al cotxe escombra
Fonts policials espanyoles van pintar la situació de manera molt més crua assegurant que un grup d’homes armats i amb les cares tapades van assaltar a punta de pistola la cua de la caravana solidària a bord d’un totterreny i van fugir amb un dels vehicles. Les mateixes fonts van apuntar que l’autoria del segrest podria recaure en una cèl·lula de l’organització Al-Qaida al Magrib Islàmic, que actua a la zona.

Les possibles víctimes del segrest són tres cooperants catalans: Albert Vilalta, director general de Túnel del Cadí i fill de l’exconseller de Medi Ambient de la Generalitat durant els governs de Jordi Pujol entre 1991 i 1996; Roque Pasqual, conseller delegat de l’empresa constructora Gecoinsa, una de les set empreses patrocinadores de la caravana solidària, i Alícia Gámez, funcionària del departament de Justícia de la Generalitat i responsable de comunicació de la caravana.

L’emergència diplomàtica també es va disparar tan bon punt es van conèixer els fets. L’Agència Catalana de Cooperació va ser dels primers que se’n van assabentar i ràpidament també des de l’Ajuntament de Barcelona el regidor Ignasi Cardelús es va posar en contacte en nom de l’alcalde, Jordi Hereu, amb l’ambaixador d’Espanya a Mauritània, Alonso Dezcóllar. L’Ajuntament de Barcelona, que participa cada any en aquesta caravana, també va parlar amb les famílies de les tres persones desaparegudes i amb la resta dels voluntaris.

La caravana solidària va sortir el passat 22 de novembre del port de Barcelona. Es tracta del projecte humanitari més important que es fa a l’Àfrica occidental des de Catalunya. La iniciativa, organitzada per Barcelona Acció Solidària, té com a objectiu transportar el material recollit per 35 ONG catalanes amb la col·laboració de set empreses patrocinadores i la col·laboració de diversos ajuntaments. La caravana, en la seva novena edició, transporta al Marroc, Mauritània, Senegal i Gàmbia, més de 3.000 caixes de material corresponent a 106 projectes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.