Política

Sarkozy prohibeix la burca

El govern francès aprova el projecte de llei que proscriu l’ús del vel integral a tot l’espai públic

Després d’un any de controvèrsia, el govern francès va aprovar ahir un projecte de llei sobre la prohibició del vel islàmic integral a l’espai públic, malgrat les reserves de juristes i el malestar de la comunitat musulmana per aquest text, que haurà de ser debatut al Parlament al juliol.

“En aquesta qüestió, el govern emprèn, en consciència, un camí exigent però també un camí just”, va declarar el president Nicolas Sarkozy durant la discussió del text al consell de ministres. “Som una vella nació unida al voltant d’una certa idea de la dignitat de la dona, de la dignitat de la persona i de la vida en comú. El vel integral que tapa totalment la cara atempta contra aquests valors, per a nosaltres tan fonamentals”, va afegir.

Si l’Assemblea Nacional donés llum verda definitiva al projecte de llei, en una votació prevista pe al setembre, França es convertiria en el segon Estat europeu, després de Bèlgica, a prohibir l’ús de la burca, una pràctica molt minoritària, que afecta menys de 2.000 dones al territori francès.

El projecte aprovat ahir per l’executiu estipula que “ningú pot, en l’espai públic, portar una roba destinada a tapar-se la cara”. Els que infringeixin aquesta norma s’exposen a una multa de 150 euros i/o a un “curs de ciutadania” en què li seran recordats els valors republicans. Els marits o companys que obliguin les seves dones a dur el vel també podran ser castigats amb un any de presó i 15.000 euros de multa.

Amb aquest projecte de llei, el govern Sarkozy deixa de banda la recomanació del Consell d’Estat, la més alta instància administrativa del país, que aconsellava limitar el veto a certs àmbits públics i que considerava que una prohibició al carrer no tenia “fonament jurídic”.

El consens al Parlament serà difícil d’aconseguir atès que l’oposició socialista rebutja el projecte governamental, que titlla d’“ineficaç per inaplicable” i ha presentat un text alternatiu, que limita la prohibició i que té en compte l’opinió del Consell d’Estat.

Text “estigmatitzador”
Per la seva banda, representants de la comunitat islàmica denuncien una llei “estigmatitzadora” per als més de 5 milions de musulmans que viuen a França. També Amnistia Internacional rebutja el text perquè “viola el dret a la llibertat d’expressió i religiosa de les dones que duen burca o nicab com una forma d’expressar-se i de mostrar les seves creences”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.