Política

Artur Mas: "Aturem la pujada d'impostos, que ho podem fer"

El president del govern argumenta que és conscient que "pagar impostos no és una cosa que exciti el personal"

"Aturem la pujada d'impostos, ho podem fer" –ha etzibat el president de CiU, Artur Mas, durant el debat de política general al president del govern, José Montilla.

Concretament, Mas ha remarcat que la suma dels diputats catalans a Madrid "fa impossible que s'apugin els impostos" com pretén el govern espanyol en el projecte de llei de pressupostos per al 2010.

Així, ha assegurat que Catalunya està en disposició de liderar la sortida de la crisi, però per a això s'ha d'enfrontar a la realitat. "I el primer que no cal fer és apujar els impostos", ha subratllat, després de criticar Montilla per no citar aquest assumpte ni una sola vegada en el seu discurs d'aquest dimarts.

Mas ha afirmat que aquesta pujada preocupa al carrer, perquè afectarà tothom, especialment les classes mitjanes i les més desfavorides, i ha recordat que el mateix conseller d'Economia, Antoni Castells, ha opinat que incrementar els impostos no era encertat en plena crisi.

Davant l'oferta, el president del govern ha argumentat: "Pagar impostos no és una cosa que exciti el personal. No és popular, però vostè sap perfectament que si s'abaixen impostos i es gasta més, els comptes no quadren".

Però no només això. El líder convergent ha dit que no és creïble que s'incrementin els impostos mentre l'administració no fa cap pla d'austeritat. I aquest programa passaria, segons Mas, "per dir quants alts càrrecs es deixen de nomenar, quants informes de portes enfora s'encarreguen".

A més, ha retret que en temps de crisi com els d'ara, l'Estat hagi reduït "la licitació d'obres públiques a Catalunya en un 48% en els vuit primers mesos de l'any i la Generalitat, en més d'un 40%".

I Montilla ha contestat: "Sap perfectament que la licitació d'obres no és l'únic factor a tenir en compte a l'hora de valorar l'obra pública, l'important és l'obra que hi ha en execució i mai n'hi ha hagut tanta com ara. En els pròxims mesos es licitaran obres per valor de 1.500 milions d'euros".

Liquiditat per a les empreses
Per altra banda, Mas ha suggerit a Montilla que dissenyi un sistema potent d'avals per donar liquiditat al teixit productiu català. Ha garantit el suport de CiU en aquesta qüestió, tot i que la Generalitat hagi de respondre per alguns avals, perquè l'objectiu, ha dit, és salvar empreses.
 
Mas ha assegurat que les grans reformes que es necessiten per superar la situació costen vots, i s'ha ofert en nom de CiU per emprendre aquests grans canvis.

En la segona sessió del debat de política general que se celebra aquest dimecres, que serà l'últim d'aquesta legislatura, intervenen de major a menor els diferents grups parlamentaris per valorar el discurs de la primera sessió del president de la Generalitat. José Montilla té la facultat d'intervenir per replicar-los


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.