Política

Alcaldes del PSC expliciten a la direcció del partit els seus recels a la llei de vegueries

La cúpula socialista advoca pel consens amb el territori i que l’ordenació es faci sense crear nous problemes

La polèmica sobre la llei d’ordenació territorial dissenyada pel conseller Ausàs va aflorar ahir a l’última executiva del PSC d’aquest any. Va ser un dels temes més debatuts. A la reunió va quedar palesa la intenció de la direcció del partit que aquesta norma tiri endavant aquesta legislatura però buscant majories suficients i establint complicitats prèvies. Alguns alcaldes que els darrers dies havien criticat públicament l’actual proposta de vegueries van explicitar els seus recels davant la direcció del partit.

De l’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, al de Lleida, Àngel Ros; el de Reus, Lluís Miquel Pérez; el de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, i l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, es van posicionar, segons fonts de la reunió. Algunes d’aquestes veus van demanar que en aquest procés es tingués en compte el territori, per evitar crear nous problemes. El president de la Generalitat i primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, va recordar que el PSC ve defensant des del 1980 la desaparició de les diputacions i que en el seu programa electoral porta la proposta de creació de set vegueries.

La cúpula socialista en va prendre nota i va fer pinya per garantir que treballaran per promoure el consens polític, social i territorial en aquest tema. Es buscava imatge d’unitat i no obrir un nou front polèmic al si del tripartit, tot i que des de les files socialistes no s’amaga certa inquietud per por que el tema s’acabi convertint en un nou focus de conflicte a la primavera, en plena precampanya electoral. Per això van demanar que el tema surti de govern ben lligat entre el tripartit. Hi ha qui va proposar intentar que CiU se sumi al consens en el debat parlamentari.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va recordar en roda de premsa que la FMC va donar suport a l’avantprojecte de llei que el govern va presentar al consell de governs locals, mentre que l’ACM no ho va fer. Iceta va assegurar que quan l’executiu trameti el projecte al Parlament, el seu grup farà tots els esforços perquè la tramitació arribi a bon port i que hi hagi una nova ordenació territorial aquesta legislatura, tot i que va recordar que no és imprescindible perquè segueixi endavant la redacció de la llei electoral. “Per nosaltres no quedarà”, va insistir Iceta, que va apuntar que es treballarà per trobar un encaix que respecti l’especificitat de l’Aran. Unitat d’Aran, formació que lidera el Síndic d’Aran Francesc Boya, havia amenaçat de trencar el pacte polític que mantenen amb el partit de Montilla des del 1991 si no es canviava la llei, que situa l’Aran a la vegueria de l’Alt Pirineu.

Evitar polèmiques
El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va demanar la posada en marxa com més aviat millor del nou model d’organització territorial i evitar debats i polèmiques sobre el nombre de vegueries definitiu. En canvi, des de CiU, Josep Maria Pelegrí va alertar el tripartit que no pot imposar al territori la llei de vegueries i la de l’àrea metropolitana. Per a ell, la societat catalana no està preparada per a una nova administració pública.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.