Urbanisme

L'Ajuntament de Tarragona ja guarda les claus de l'Hostal del Sol

El consistori ha pagat 1,7 milions d'euros per un edifici que abans de l'estiu anirà a terra

Igual que qualsevol persona es converteix en propietària d'un immoble quan signa l'escriptura de compravenda davant d'un notari, l'Ajuntament de Tarragona ja és l'amo de l'edifici de l'Hostal del Sol. Les claus de la finca situada al passeig de Sant Antoni ja es troben al consistori tarragoní des de dilluns al matí, després que es fes efectiva una transacció per valor d'1,7 milions d'euros, que és la quantitat que ha hagut de desemborsar el consistori tarragoní al propietari, el grup Promocions Immobiliàries Salou-Mar. L'adquisició de l'immoble, pactada des de feia mesos, significa un pas més en l'acatament de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de l'any 2002 –el pla general vigent estableix que ha d'anar a terra– que dóna conformitat a una decisió de la junta de govern local de l'Ajuntament de juny de l'any passat. El regidor responsable de l'àrea d'Urbanisme, Xavier Tarrés, no va amagar la seva satisfacció, tot destacant l'afany negociador de l'equip de govern: «Fins fa dos anys, no s'havien dut a terme negociacions, tant per un costat com per l'altre.»

Pagar per enderrocar-lo

El següent pas que farà l'administració municipal serà l'enderroc de l'edifici, tot i que tècnicament consistirà en una desconstrucció per fases –també desmuntatge– a causa de la seva complexitat, i tindrà un cost de 193.000 euros que cal sumar als 1,7 milions de la compra. Es realitzarà element a element, començant per fer l'eliminació en ordre invers a la seva construcció. En primer lloc, es desmuntaran els equips industrials, com ara la calefacció, aires condicionats i instal·lació elèctrica, entre d'altres. Tot el procés tindrà una durada mínima de tres mesos, segons van constatar fonts municipals. Aquest serà el sistema per desmuntar totes les plantes, excepte la baixa. El retard en l'execució del desmantellament es deu també, segons va indicar el regidor d'Urbanisme, a les modificacions efectuades per tal de tenir cura de Casa Ripoll, un edifici modernista que hauria pogut resultar afectat si hagués tirat endavant la proposta d'enderrocament inicial, molt més agressiva, i que va fer que el projecte s'hagués de modificar.

Més d'un miler de pisos

En tot moment, l'Ajuntament ha defensat l'operació de compra de l'immoble, taxat en 1,7 milions d'euros, perquè «sortirà a cost zero», com sempre ha manifestat el responsable urbanístic. El consistori guanyarà els drets d'edificabilitat de l'hostal, que són de 1.952 m², i els traslladarà al pla de millora urbana 34, entre la Budallera i l'Arrabassada. «Allí sí que podem construir, i el que obtinguem de l'operació servirà per pagar la compra, l'enderroc i més despeses que es generin», va confirmar Tarrés. En aquesta nova localització, el consistori hi pot construir més d'un miler d'habitatges, repartits en blocs d'entre quatre i cinc pisos. La fórmula per tirar-ho endavant encara no està decidida: venda, construcció o subhasta.

Una promesa electoral

S.C

Un cop desaparegui l'immoble del passeig de Sant Antoni, l'Ajuntament haurà complert el que va prometre que faria si guanyava les eleccions: enderrocar els blocs Riva i Garcia, al barri d'Icomar –afectats per aluminosi–; els blocs de la plaça de Primer de Maig, a Torreforta –l'entorn s'estava degradant per culpa de l'abandonament–, i l'Hostal del Sol. Els dos primers ja van anar a terra i el tercer serà una realitat abans de l'estiu si es compleixen els terminis fixats pel consistori. A part del desmantellament del restaurant que hi havia dins del fortí de la Reina, ara fa un any. En aquest sentit, però, Xavier Tarrés va subratllar que «aquest va ser un enderrocament no desitjat per l'Ajuntament».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.