Societat

Les nenes seran vacunades contra el virus del papil·loma humà

salut

La conselleria de Salut de la Generalitat iniciarà en l'últim trimestre d'aquest any la vacunació sistemàtica contra el virus del papil·loma humà (VPH) a nenes d'entre 11 i 12 anys, segons ha anunciat avui la titular del departament, Marina Geli. La vacunació es portarà a terme en l'àmbit escolar durant el curs 2008-2009, a sisè de primària, al qual assisteixen nenes d'entre 11 i 12 anys. Es calcula que es beneficiaran de la vacunació 31.643 nenes i, per això, Salut preveu una inversió de prop de 10 milions d'euros.

El consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) va acordar l'octubre de 2007 la inclusió de la vacuna contra el VPH, causant de la majoria de les lesions relacionades amb el càncer del coll d'úter, dins del calendari de vacunacions de les comunitats. Aquesta vacunació ja s'ha aprovat en quinze països de la Unió Europea (UE) i en 57 de tot el món.

"Causa necessària" però "no suficient"
La infecció pel VPH és una "causa necessària", tot i que "no suficient", per desenvolupar càncer de coll d'úter, segons ha explicat el director de Salut Pública, Antoni Plasència. Cada any es registren 256 nous casos de càncer de cèrvix a Catalunya –aproximadament un 3% dels tumors en dones– i 90 dones moren a causa d'aquesta malaltia. L'objectiu principal de la vacunació és la prevenció primària d'aquest càncer relacionat amb els VPH coberts per la vacuna.

Plasència ha dit que la vacunació contra el VPH s'emmarca en una estratègia preventiva global, en la qual aquesta forma part de la prevenció primària, juntament amb els cribatges que configuren la prevenció secundària. La vacunació no pot substituir la prevenció secundària mitjançant les citologies periòdiques, que s'hauran de fer també a les nenes vacunades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.