Societat

La jutge creu que els incendiaris d'Horta van utilitzar el càmping gas com a accelerador

Assegura que hi havia 4.000 quilos de llenya al costat del Mas Pixantó i que "no és creïble"  que s'encenguessin tan ràpidament "sense que s'utilitzés algun instrument que actués com a accelerador". Confirma l'ordre d'empresonament i desestima els recursos presentats pels advocats de la defensa

Lorenzo Forner i Joan Antoni Paz podrien haver calat foc expressament al bosc d'Horta de Sant Joan utilitzant el càmping gas que portaven com a "accelerador" per encendre 4.000 quilos de llenya que van trobar al costat de la masia. És la tesi de la jutge de Gandesa, Laura María Martínez, que ha desestimat els recursos dels advocats de la defensa i ha confirmat l'ordre de presó provisional per als dos detinguts per haver provocat el foc que va matar cinc bombers el 21 de juliol.

En la interlocutòria, feta pública aquest dimecres al migdia, la jutge manté que els dos nois, que suposadament havien anat d'excursió a la zona, van provocar l'incendi intencionadament, tot i que ells mantenen que va ser accidental. Segons la jutge, en les seves declaracions els imputats no tan sols es contradiuen entre ells –Paz manté que ell no va tenir res a veure amb l'encesa de la foguera i Forner manté que va ser el primer d'intentar a fer el foc a terra, tot i que no se'n va sortir i li va traspassar la tasca–, sinó que creu que les fotografies que ells mateixos van fer desmenteixen les seves afirmacions.

Per exemple, Forner va afirmar que van encendre la foguera després de prendre la precaució de netejar l'àrea del voltant com a "zona de seguretat", i en les fotos no es veu cap zona de seguretat. El jove de Càlig, que va ser el primer de confessar perquè ja no suportava el càrrec de consciència, també va afirmar al jutjat que tenien a prop alguns cassons i altres estris de la masia que els podien servir per omplir-los d'aigua d'una aixeta de la casa en cas de necessitat, i les fotos no mostren cap d'aquests estris.

A més, considera que en les imatges preses "com a record", "no s'observa en cap moment cap actitud de nervis o preocupació en els imputats", encara que hagin dit que van fugir del lloc corrent immediatament quan van veure que no podien sufocar el foc i que ni tan sols van poder avisar els serveis d'emergències en aquells moments inicials de l'incendi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.