Societat

Ultimàtum a Mali, alliberament al Txad

Al-Qaida fixa dates límit per alliberar el francès i l'italià que manté segrestats. El president del Mali, optimista respecte del cas dels catalans, no esmentats en el comunicat. Una altra organització deixa anar un voluntari francès que ha passat 89 dies en captivitat

Al-Qaida al Magrib Islàmic ha situat el 20 de febrer com a data límit per al rescat de l'ostatge francès que va capturar a Mali al novembre, pocs dies abans de segrestar els tres voluntaris catalans a Mauritània. I l'1 de març és el dia fixat per a l'alliberament del ciutadà italià segrestat també a Mauritània a mitjan desembre amb la seva parella. L'organització terrorista ha condicionat l'alliberament dels dos ostatges a l'alliberament dels seus presos a França i Itàlia, segons ha informat en un comunicat difós per Internet.

"França i Mali hauran d'assumir la seva plena responsabilitat respecte de la vida d'aquest ciutadà si no es compleixen les nostres demandes", afegia el comunicat en referència al ciutadà francès, Pierre Camatte. Pel que fa a la parella d'italians, AQMI ha ofert un "període de 25 dies a comptar des de la data d'emissió del comunicat", aquest dijous, per alliberar Sergio Cicala. El text, però, no esmenta la seva esposa, Philomène Pawelgba Kaboré, també segrestada. "Demanem al govern italià, implicat en la guerra contra l'Islam i els musulmans, que sigui molt conscient que la protecció dels seus conciutadans requereix que les nostres demandes siguin tractades amb seriositat", afirmen els terroristes.

El comunicat d'Al-Qaida no esmenta els catalans que també té segrestats, des de fa més de dos mesos, Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, però el president de Mali, el país on se sap que van ser conduïts pels segrestadors, s'ha mostrat optimista respecte del seu cas. Amadou Toumane Touré ha recordat que "tothom ha de ser optimista". "El nostre desig és de tot cor que tot surti molt bé per als ostatges", ha dit Touré en declaracions als periodistes després d'inaugurar una obra a la regió del nord de Gao, l'àrea on va ser segrestat Camatte.

Per Touré, l'actitud "correcta i humana és tenir confiança i esperar". Preguntat per les relacions entre Mali i Espanya, ha destacat que es tracta d'una "antiga història" i que els dos països "han estat units des de fa molt temps, més que no alguns creuen".

Alliberanent al Txad
Paral·lelament a l'ultimàtum presentat per Al-Qaida al Magrib Islàmic, una organització que s'anomena Àguiles d'Alliberament de l'Àfrica ha alliberat el voluntari francès que va segrestar al Txad al novembre.

Segons ha informat el Comitè Internacional de la Creu Roja, Laurent Maurice, enginyer agrònom, ha estat alliberat després d'estar 89 dies capturat i ara es troba "cansat però amb bona salut".

Un grup d'homes armats de Darfur va capturar Maurice a Kawa, a una desena de quilòmetres de la frontera amb el Sudan, i en va reivindicar el segrest demanant un milió d'euros per alliberar-lo. L'organització no ha precisat les circumstàncies de l'alliberament. Un altre voluntari de la Creu Roja, que va ser segrestat a Darfur, segueix en captivitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.