Societat

L'incendi d'Horta engega avui la primera investigació del Parlament al govern Montilla

Les compareixences començaran pels càrrecs tècnics fins a arribar als consellers. Els grups consensuen les regles del joc de la comissió

El Parlament posarà avui en marxa la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan que l'estiu passat va causar la mort de cinc bombers dels GRAF. Aquesta comissió d'investigació, impulsada a instàncies dels grups de l'oposició, serà la primera que es crea sota el govern de José Montilla. El socialista Higini Clotas s'encarregarà de presidir-ne els treballs, que està previst que durin dos mesos.

Tot i que el president del Parlament, Ernest Benach, encapçalarà avui la sessió constitutiva formal, els grups parlamentaris ja van mantenir divendres una reunió prèvia per establir-ne les línies de treball. Els diputats han acordat que les compareixences començaran pels càrrecs tècnics per anar ascendint per l'organigrama polític fins a arribar als consellers Joan Saura i Francesc Baltasar.

Dilluns cada grup presentarà el llistat de compareixences que sol·licita i reclamarà la documentació que consideri oportuna. L'evolució de les investigacions decidirà si l'oposició demana la compareixença del president Montilla. De moment, els grups han inclòs en el llistat de compareixences no només bombers i agents rurals de la Generalitat sinó també els integrants de les BRIF del ministeri de Medi Ambient, així com testimonis i alcaldes de la zona.

Les reunions se celebraran tots els dilluns i dimarts a la sala de grups entre les deu del matí i les dues de la tarda. Mentre la comissió treballi dins de la sala hi haurà només els diputats, els compareixents i la premsa. Els convidats hauran de seguir els treballs des d'una sala annexa.

Integren la comissió tres diputats de CiU -Jordi Turull, Xavier Pallarès i Elena Ribera-, tres del PSC -Higini Clotas, David Pérez i Joan Ferran-, dos d'ERC -Patrícia Gomà i Marta Cid-, dos del PP -Dolors Montserrat i Rafael Luna-, dos d'ICV -Jaume Bosch i Daniel Pi- i dos del grup mixt -Albert Rivera i Carmen Rivera-.

En l'anterior govern, presidit per Pasqual Maragall, es va crear una sola comissió, per investigar l'esvoranc al barri dels Carmel provocat per les obres de la L9 del metro. En 30 anys, el Parlament ha creat 13 comissions d'investigació.

La lupa del Parlament no és l'única que es fixa en la gestió de l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan. Després de determinar l'origen del foc, el jutjat únic de Gandesa centra ara la instrucció del cas en les circumstàncies que van envoltar la mort dels cinc bombers. Una tercera via d'anàlisi de l'extinció és la del comitè de prevenció de riscos laborals dels Bombers de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.