Societat

Baltasar admet que "hi ha una possibilitat real" que l'informe del llamp fos erroni però no dimitirà ni destituirà ningú

El conseller de Medi Ambient assegura que va conèixer la investigació dels Mossos dissabte mateix, "pels mitjans de comunicació". Defensa els Agents Rurals i la seva feina "exhaustiva" i "científica"

Error sí, engany no, dimissions tampoc. Aquest ha estat el missatge del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que aquest dilluns a la tarda ha comparegut per donar explicacions sobre les contradiccions entre la causa de l'incendi d'Horta de Sant Joan anunciada per ell mateix el 24 de juliol i el resultat de la investigació dels Mossos d'Esquadra, que ha portat a la detenció de dos excursionistes que haurien provocat l'incendi, en el qual van morir cinc bombers.

El conseller ha trigat 48 hores a oferir la seva versió dels fets, en una roda de premsa retransmesa per televisió des de la seu del departament. Inicialment, ha assegurat que els Agents Rurals van fer un informe "exhaustiu seguint una metodologia científica". Ha defensat la seva "professionalitat" i ha assegurat que "en cap moment hi va haver precipitació", ni en l'elaboració de l'informe ni en l'anunci públic de les conclusions, que situaven l'inici de l'incendi tràgic en un troc d'arbre fulminat per un llamp a la zona coneguda com la pineda de Don Pedro.

També ha rebutjat les acusacions de l'oposició, que durant aquest cap de setmana s'ha queixat que el conseller va enganyar l'opinió pública quan va afirmar "amb tota rotunditat" que la causa del foc era el llamp i que no n'hi havia cap altra de possible. "Hi va haver transparència total, els mitjans de comunicació van poder visitar la zona i veure l'arbre calcinat", ha al·legat.

Un cop acabat l'informe –la dada sobre la causa de l'incendi pertanyia a una primera versió de l'estudi–, es va entregar al jutjat de Gandesa al setembre. I tant Medi Ambient com els Agents Rurals no en van saber res més fins que, dissabte, els Mossos d'Esquadra van anunciar la detenció i empresonament de dos sospitosos de ser els causants de l'incendi. "Jo ho vaig saber pels mitjans de comunicació", ha especificat Baltasar.

Tant el conseller com el cap del cos d'Agents Rurals, Antoni Mur, present en la compareixença, han recordat que hi havia secret de sumari sobre la investigació dels Mossos, dirigida pel jutjat. Ni la policia ni el jutjat –que segons Mur no els ha demanat cap explicació complementària sobre el seu informe– no els havien comunicat que hi hagués cap altra investigació, i a hores d'ara encara no en tenen els detalls.

"No sabem què diu l'informe dels Mossos, per tant no podem saber si ens vam equivocar i en què ens vam equivocar", ha matisat Baltasar. Ara el primer objectiu és comparar la investigació policial amb la de Medi Ambient "per analitzar-la internament", però Baltasar ni pensa dimitir ni pensa destituir ningú. "En absolut. Jo no crec en la teoria del càstig quan s'ha fet un treball que a  mi m'ha semblat científic, rigorós i detallat", ha sentenciat. 

Després que el secretari general del seu propi partit, Joan Herrera, hagi parlat d'"informe erroni", Baltasar s'ha vist obligat a admetre l'equivocació tècnica. "Hi ha una possibilitat real que l'informe [del llamp] sigui erroni, i això és el que hem d'aclarir. Però no crec que s'hagi posat en crisi la metodologia ni la confiança del conseller en el cos d'Agents Rurals. No hi haurà depuració de responsabilitats, no és a la meva agenda", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona