Societat

L'oposició demana al Parlament la dimissió de Joan Saura i Francesc Baltasar

El conseller d'Interior ha assegurat que "està indignat" per la instrumentalització política que ha fet l'oposició del foc

Els grups parlamentaris a l'oposició han coincidit avui al Parlament a demanar la dimissió dels consellers de Medi Ambient i Interior per la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan el 20 de juliol del 2009.

 Xavier Pallarès, de Convergència i Unió i alcalde d'Arnes, ha dit que “part de la catàstrofe és imputable al govern” i ha retret a Baltasar que en el seu moment categoritzés amb un “rotundament” que l'única causa de l'incendi fos un llamp. El mateix ha expressat Albert Rivera, del Grup Mixt, que ha dit que no s'està qüestionant la feina dels bombers, “sinó la gestió política” i la “rotunditat” amb què es va expressar el conseller de Medi Ambient en la seva compareixença sobre les causes del foc.

Pallarès ha dit: “No tinc dret al silenci, prou que s'ha callat durant aquest temps”. Segons l'alcalde, “el que vam veure i viure és la veritat”, i ha posat el seu testimoni personal a disposició de les investigacions.

Així, ha acusat el govern de donar per tancats els informes amb l'única causa del llamp com a bona i ha afirmat que el govern ho ha fet “per protegir les seves responsabilitats polítiques”. Una afirmació que Saura ha desmentit dient que ell al seu moment ja va dir que deixava la porta oberta a altres hipòtesis sobre l'inici del foc.

Pallarès també ha retret a Saura que no s'activés l'alerta d'emergència fins dues hores després del començament de l'incendi.


Per la seva banda, David Pérez, de Ciutadans pel Canvi, ha instat a fixar el debat “allà on pertoca”. És a dir, el debat ha de girar al voltant dels dos individus que van causar el foc i “no a voler trobar més responsabilitats”. Pérez ha dit que “és el moment del sentit comú, del sentit de país” i ha mostrat tot el seu suport a les decisions de l'actual executiu.

En la mateixa línia s'ha expressat Patrícia Gomà, d'ERC, que en nom del seu grup ha agraït la celeritat amb què s'ha procedit a donar a conèixer les informacions, i ha afegit, tal com han dit Baltasar i Saura, que no volen interferir en el procediment judicial i que “no faran valoracions mentre hi hagi el procediment obert”.

Segons Rafael Luna, del Partit Popular, l'informe emès pel departament d'Interior era fals, i ha denunciat una “brutal descoordinació” citant els informes emesos pels sindicats de bombers. Ha acusat el govern d'amagar informació, ja que segons ell, en l'informe dels bombers del 2 de setembre ja descartaven el llamp com a causa de l'incendi.


Saura “està indignat”
En el seu torn, Baltasar ha tornat a deixar constància de l'error de l'informe dels agents rurals i ha reiterat que des del govern ni s'ha mentit ni s'ha amagat informació.

El conseller d'Interior, per la seva banda, ha manifestat que “està indignat” per la instrumentalització política que ha fet l'oposició del foc. Ha reafirmat que el govern no ha mentit en cap moment i que li “repugna” que se'ls acusi de fer-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.