Societat

Es compliquen les adopcions per a les persones soles

Infància

Si una persona sola decideix ara adoptar una criatura necessitarà paciència, molta paciència, perquè cada cop menys països ho permeten. Lluny queden els casos de dones solteres que adoptaven a la Xina amb un temps d'espera de només nou mesos un cop enviat l'expedient. "Actualment poden adoptar a Catalunya i a Rússia. La resta de països s'estan tancant i pràcticament només accepten matrimonis", assenyala la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, Sílvia Casellas.

L'últim cas ha estat el d'Etiòpia. S'havia convertit en el país de recurs després que fa un any i mig la Xina endurís les condicions a les sol·licituds d'adopció i eliminés la reserva del 8% de filiacions per a monoparentals. Fa uns mesos, però, que Etiòpia també ha començat a posar traves a les persones soles. "Ens estem adonant que tots els països de l'Àfrica prioritzen la seva idea de família que des d'aquí entenem com a molt tradicional, pare i mare, fills, avis i oncles", argumenta Casellas. L'ICAA aconsella a les persones soles optar per Catalunya mateix o per Rússia.

Sobre el paper Bolívia, el Brasil, Colòmbia, El Salvador, l'Equador, Hondures, l'Índia, Mèxic i el Perú també els permeten adoptar, però la realitat mostra que els matrimonis passen per davant, o en el cas de Llatinoamèrica només se'ls assignen nens al voltant dels 7 anys, o amb necessitats especials.

"A Catalunya no es fan distincions entre matrimonis i persones soles", subratlla Casellas. El temps d'espera, però, es pot arribar a allargar fins a tres anys. L'altra possibilitat és Rússia, amb una mitjana d'espera de fins a dos anys.

El 12% d'adoptants
Les persones soles representen gairebé el 12% del total d'adoptants. Són sobretot dones, entre 30 i 49 anys, amb estudis superiors i sense fills. És la visualització que el model de família és molt divers.

L'any passat van passar a viure en família monoparental sis infants de Catalunya i 121 que procedien de l'estranger: 31 havien nascut a Rússia, 25 a Etiòpia, 14 al Nepal, 14 a la Xina, 13 a Haití, 10 al Marroc, 6 a Kazakhstan, 2 a Colòmbia, 2 a Ucraïna i 1 a les Filipines, el Brasil, l'Índia i Moldàvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.