Societat

El filòsof Jesús Mosterín compara els toros amb l'ablació de clítoris o la violència de gènere

Diputats del PSC i del PP qualifiquen d'insult l'afirmació que l'espectacle és un "símptoma de molt escàs desenvolupament espiritual, moral i intel·lectual"

El filòsof, catedràtic de lògica i filosofia de la ciència de la Universitat de Barcelona, Jesús Mosterín, ha qualificat les corrides de toros com "un símptoma de molt escàs desenvolupament espiritual, moral i intel·lectual". Mosterín ha rebutjat l'al·legat del caràcter tradicional de l'afició als toros, que ha comparat amb la tradició de pràctiques com l'ablació de clítoris o a la violència de gènere. Aquests arguments han provocat la reacció de diputats socialistes i populars i el portaveu del PP, Rafael Luna, ha qualificat d' "insult" aquests comentaris.

Jesús Mosterín ha replicat als defensors de l'espectacle taurí que "les corrides de toros són tradicionals", però que alhora a l'Estat espanyol "es prenen mesures per combatre el maltractament a les dones, que és més tradicional que les corrides de toros". "No és cert que les curses de braus sigui una cosa espanyola ni catalana. Estan exactament en la mateixa categoria i són salvatjades universalment abominades i que són brutalitats amb les que s'ha d'acabar", ha destacat Mosterín.

Davant l'al·legat del filòsof, un dels compareixents d'aquest dimecres en la ponència que tramita la llei en el Parlament, el diputat popular Rafael Luna ha retret a Mosterín que estava insultant un gran nombre de catalans, amants dels toros. "Vostè no és ningú per venir aquí per donar classes de moralitat i d'ètica a cap de nosaltres. Li farà molta gràcia, però nosaltres representem el poble de Catalunya i acaba d'insultar a un munt de catalans dient-los salvatges, immorals i poc ètics, ignorants, primitius i poc evolucionats". El parlamentari del PP català ha remarcat que això "és un insult a algun diputat i de milers de catalans aficionats als toros que vostè avui els ha insultat".

El risc d'extinció no és un patiment
En una altra intervenció, l'etòleg Jordi Casamitjana ha destacat que "tots els toros sofreixen com a individus a les curses i que no hi ha cap modificació de les pràctiques actuals en l'arena que pot eliminar totalment aquest sofriment". Així mateix, ha remarcat que "no hi ha dubte que els toros de lidia no són ni una espècie ni una subespècie i són un producte de l'activitat humana i no de la natura". Segons Casamitjana, "un dels sofriments possibles d'un col·lectiu animal és el perill d'extinció i no es pot aplicar als toros de lídia, ja que només es pot aplicar a espècies". "El perill d'extinció amb o sense tauromàquia no és un dels sofriments del brau de lídia", ha afegit

D'altra banda, l'Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals (Adda) ha assegurat que la carta enviada per càrrecs electes francesos el novembre del 2009 als diputats catalans del Parlament per sol·licitar-los que no es prohibissin les corrides té diversos errors o irregularitats. Segons Adda, la carta inclou el nom de tres diputats de l'Assemblea Nacional Francesa que ja són morts, a més de 19 de "ficticis", com un que és declaradament antitaurí o sis alcaldes que ja no exerceixen els seus càrrecs, a més de persones repetides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.