Societat

17 anys de presó pels acusats de cremar una dona en un caixer de Barcelona

Tribunals

La secció desena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a 17 anys de presó els dos acusats majors d'edat del crim del caixer automàtic, en què la indigent Rosario Endrinal va morir cremada el desembre de 2005 al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

El tribunal ha imposat a Oriol Plana i Ricard Pinilla 16 anys de presó a cada un per un delicte d'assassinat amb traïdoria, i hi ha afegit 1 any més per un delicte de danys, ja que el caixer va quedar cremat. El tercer implicat, menor d'edat, està ingressat en un centre de menors.

La sentència considera provat que els tres implicats –el menor ja condemnat mesos després dels fets i els dos adults jutjats i condemnats ara– van participar activament en el crim. Segons la seqüència dels fets recollida pel tribunal, Plana i Pinilla van insultar i agredir una primera vegada Rosario Endrinal. Eren tres quarts de dues de la matinada del 16 de desembre de 2005. La dona va aconseguir foragitar-los del caixer, on ella volia dormir, i va tancar la porta amb el llisquet.

Més de dues hores després, hi van tornar amb el menor d'edat, que la víctima no coneixia, i ells van amagar-se mentre l'adolescent demanava a Endrinal que obrís. Així van aconseguir tornar a entrar i agredir la dona amb pals i un tub de cartró. I una estona més tard van tornar-hi a entrar amb un bidó a les mans: l'havien agafat d'una bastida i contenia dissolvent.

La sentència afirma que els nois van ensumar la garrafa "per confirmar la classe de substància" que hi havia i que, després, "amb plena consciència de l'alta probabilitat" de matar Endrinal, van abocar el contingut a l'habitacle i hi van tirar al damunt un cigarret encès. El tribunal creu que va ser el menor d'edat el qui va començar a abocar el líquid i que, a causa del pes del bidó, se li va tombar i va caure la resta. Mentre Plana aguantava la porta "per garantir la fugida immediata", Pinilla va llençar sobre el líquid la burilla del cigarret que portava.   

Les flames van envair immediatament l'habitable i la indigent va patir cremades en el 65% del cos. Els serveis d'emergències la van traslladar a l'hospital Vall d'Hebron, on va morir l'endemà al matí.

A més de les penes de presó, el tribunal ha imposat als dos condemnats el pagament d'una indemnització de 46.000 euros per a la mare i la filla de la indigent i 26.719 euros més per a La Caixa pels danys provocats al caixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.