Societat

Els tremolors continuen a Itàlia i els habitants de la zona afectada no saben on passar la nit

“Tenim por del que passarà aquesta nit” diu Arcangelo C. veí de Celano, ciutat a 50 km de l’epicentre del terratrèmol. “Espero que no faci molt fred i que pugui dormir al ras”, afegeix. Explica que a dos quarts de quatre de la matinada s’ha despertat i semblava que la casa queia a terra. Tota la la família ha sortit a la plaça del poble, on s’han trobat amb els veïns i on s'han quedat la resta de la nit. Ningú s’ha atrevit a tornar a entrar a casa i, de fet, són pocs els que dormiran a casa seva aquesta nit: la por és en l’ambient.

El cert és que continua havent-hi petits tremolors quan s'acosta la nit. La gent està cansada i espantada, el dia ha estat molt llarg, sobretot per la preocupació pels amics i familiars de la zona. El telefon ha estat col·lapsat durant moltes hores i encara hi ha qui no sap res dels seus parents. Els equips de socors treballen des d'abans de la sortida del sol i són ajudats pels veïns, que han començat a treure la runa amb les mans nues.

Tot Itàlia està pendent d’aquesta regió del centre, i de fet en gran part de la península s’ha sentit els tremolors. A Cesena, a uns 250 km del epicentre, s’han notat dos terratrèmols. El primer fins i tot ha fet que alguns veïns abandonessin momentàniament casa seva. En alguns mitjans de comunicació ja es parla de la “tragèdia del mil·leni”.

La televisió italiana s’ha centrat totalment en el cas, amb programes especials, i hi ha una forta polèmica perquè un “científic heterodox” havia previst el terratrèmol fa tres dies i el Servei de Protecció Civil l’havia obligat a callar per no crear un clima de terror. El cap de la Protecció Civil, Guido Bertolaso, s’ha afanyat a declarar que aquesta catàstrofe era “impossible de preveure”.

“No vull pensar en el que estan vivint a l’Aquila” ens diu Arcangelo, que de moment no ha perdut cap parent o amic, almenys que ell sàpiga. Peró explica que té amics que, en la seva època d’estudiant, havien viscut en una de les cases que han caigut. Aquest dilluns la majoria de les fabriques, escoles i comerços han estat tancats i ningú no sap amb exactitud què farà demà. De moment, el que més preocupa la gent és saber on sopar i trobar un lloc segur on passar la nit amb la por que hi hagi un altre terratrèmol.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.