Societat

El Prat no reobriran almenys fins a mitjanit per culpa del núvol de cendra procedent d'Islàndia

Els problemes en el trànsit aeri es perllongaran fins la setmana que ve si els vents bufen cap a Catalunya

L'evolució del núvol de cendra que ha emès un volcà islandès fa preveure un nou caos aeri en l'espai europeu.

"La previsió que tenim no és optimista, probablement la nova informació que ens arribi constatarà que s'ha de perllongar el tancament fins les dues de la matinada",  ha apuntat Joan Rangel, delegat del govern espanyol a Catalunya.

De moment, El Prat no podrà tornar a obrir almenys fins a la propera mitjanit, segons han confirmat fonts d'Aena. L'Eurocontrol, l'organisme europeu que coordina el trànsit aeri, ha emès un informe d'última hora en què afirma que el núvol de cendra volcànica es mantindrà sobre la vertical de Barcelona al llarg de tot aquest dissabte

El director de l'aeroport català, Fernando Echegaray,  ha declarat que podria haver-hi 28.000 afectats al Prat com a conseqüència de l'arribada del núvol de cendra volcànica procedent d'Islàndia. A tots ells, els ha demanat que "facin ús dels telèfons de d'informació de les companyies o d'AENA"; o bé de les pàgina web.

Pel que fa a l'evolució i trajectòria del núvol de cendra, hi ha una llengua que cobreix totalment el terç nord de l'Estat espanyol, afectant de ple gairebé tota Catalunya. Rangel no ha descartat que es tornessin a produir problemes en l'espai aeri la setmana vinent. "Hi ha molta cendra sobre l'Atlàntic i hem d'estar pendents de com bufen els vents per saber cap a on va", ha afegit.

Echegaray ha informat que els passatgers atrapats al Prat poden emprar el tren per traslladar-se, després que Renfe hagi reforçat el servei Barcelona i Madrid. A més, s'ha posat a disposició de les companyies d'aviació un servei d'autobusos que pugui portar els viatgers cap a altres aeroports que no estiguin afectats per el núvol de cendra, com és el cas de València.

Està previst que a les nou del vespre hi hagi una nova compareixença del delegat del govern espanyol a Catalunya i del director de l'Aeroport de Barcelona. Posterior a la seva intervenció, han parlat amb la premsa portaveus de les companyies Spanair i Vueling, que han insistit als seus clientes que truquin als telèfons d'informació que s'han habilitat per saber la darrera hora sobre el seu vol. També han comunicat el compromís de les dues companyies de reembossar a curt termini l'import dels bitllets, si el vol ha estat cancel·lat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.