Sense - Avui

Bruni, per 60.000 euros

L'insinuant i ja popularíssim retrat de Carla Bruni nua va assolir ahir més de 20 vegades el preu esperat en la subhasta que va tenir lloc a Christie's de Nova York. A partir dels 4.000 dòlars inicials, la casa de subhastes ja va marcar un preu de sortida de 10.000, cosa que va provocar el riure nerviós dels assistents, però es va arribar a vendre per 91.000 (60.000 euros). El comprador no va ser -com deia la rumorologia- el mateix Sarkozy per retirar-la de la circulació, sinó un col·leccionista xinès anònim que estava present a la sala.

La fotografia, en blanc i negre, la va fer fa 15 anys Michel Comte i potser hauria passat sense pena ni glòria si no fos perquè la model reconvertida en primera dama de França ara sembla voler deixar enrere el seu passat lliure i artístic de top model per representar una sòbria imatge, com va quedar clar en la seva manera de vestir en la visita d'Estat que va fer a Anglaterra. Precisament la foto va aparèixer un dia abans d'aquella visita i va "enfadar i entristir" Madame Sarkozy, encara que Christie's la cataloga d'"obra d'art".
Comte, que ha assegurat que té més imatges i més explícites d'aquella sessió però que no les vendrà per "principis", trobava el preu de sortida força baix. Potser ho comparava amb altres fotos fetes per genis de la imatge molt més prestigiosos, com la de Kate Moss firmada per Irving Penn el 96, que ja partia de 30.000 dòlars. O la del rostre de Brigitte Bardot que va fer Richard Avedon el 59, per la qual estava previst un preu de 80.000 a 120.000 dòlars però que es va vendre per 181.000.

Els retrats formen part d'un paquet ampli i de qualitat del col·leccionista alemany Gert Elfering, i no tan sols hi ha nus femenins, malgrat que aquests siguin els que més han cridat l'atenció (com el d'una jove i eròtica Gisele Bundchen, que firma Penn).

La col·lecció també posseïa, entre molts altres retrats formidables, un famós Igor Stravinsky, del 1946, que firma Arnold Newman, una Rita Hayworth a la manera de Gilda (Robert Coburn sènior), una Linda Evangelista (Peter Lindberg, 1992) i una Naomi Campbell embotida en pells salvatges fotografiada per Herb Ritts (1991; foto de l'esquerra), el mateix mestre de la llum que va fer un divertit retrat de Jack Nicholson amb lupa.

Christie's, que calculava el preu de la col·lecció entre 2 i 3 milions de dòlars, dedica aquests dies especialment a la fotografia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.