Cultura

L'última croada de Harry Potter

REPORTATGE

Des del 21 de juliol és a la venda l’esperada darrera entrega de l’adolescent mag Harry Potter en la seva versió original. Sota el títol Harry Potter and the Deathly Hallows, els fans de les aventures màgiques veuran saciades les seves ànsies per conèixer el desenllaç de la trama que ha portat l’eterna batalla entre el bé i el mal al món de la bruixeria.

Les edicions en català, que publicarà Empúries, i en castellà, a càrrec de Salamandra, arribaran a les mans dels lectors a principis del 2008, segons les previsions. I arribaran amb un títol que encara ara no s'ha desvetllat, si bé pel que fa al nom en català, les especulacions roden per la xarxa amb propostes com Harry Potter i les relíquies mortals.

Ara més que mai, els milions de fans del nen que va sobreviure esperen amb neguit el moment de descobrir quin serà el resultat de la batalla final entre Lord Voldemort i el jove Potter, donant per fet que l’escriptora britànica s’haurà encarregat d’enfrontar en la lluita definitiva les dues varetes màgiques bessones. Sembla intuir-se que un dels dos morirà, possibilitat que ja es va descobrir al cinquè llibre en la profecia de la professora Trelawney: "Cap dels dos podrà viure si ho fa l’altre". La pregunta definitiva és qui vencerà? I quants mags moriran intentant-ho?

COMPLEMENTS AL VOLTANT DE HARRY POTTER

1. Les principals intrigues per desvetllar
2. Pinzellades argumentals
3. Pottermania a Internet
4. J.K. Rowling: créixer amb Harry Potter
*. Glossari


1. Les principals intrigues per desvetllar

· Podran Harry, Hermione i Ron trobar tots els horricreus (*)?
· Venceran els joves mags el qui no ha de ser anomenat?
· Després del desenllaç del sisè llibre, se seguiran impartint classes a Hogwarts (*)?
· Com continuarà treballant l’Orde del Fènix?
· El mag que mor a l’anterior llibre tornarà a escena?
· Quins seran els personatges principals que presumiblement perdran la vida en aquest volum?
· Després de conèixer el passat del Neville Longbotom, tindrà un destí inesperat?
· J.K Rowling resistirà la temptació de fer una nova saga del Potter adult, possiblement treballant com a auror (*)?
· Quina és la veritable naturalesa d'Snape?
· Quin és el veritable paper de la tieta de Harry, Petúnia?
· Qui és el misteriós R.A.B?
· El protagonista reprendrà el seu romanç amb Ginny Weasly?

www.harrypottercat.com
www.deathlyhallows.es


2. Pinzellades argumentals

La xarxa està, sens dubte, plena de tot tipus d’especulacions sobre el llibre que tanca les aventures de Harry Potter. Només a la web oficial de l’escriptora, www.jkrowling.com, s’hi poden trobar innumerables conjectures argumentals sobre quin serà el destí final del jove mag. Això sí, la mateixa escriptora, per anar fent boca, ja ha donat petites dosis d’informació de la trama de l’obra:

· Es descobrirà un fet transcendent de la mare de Potter, Lilly
· Assistirem a la boda de Billy i Fleur
· Al tenir 17 anys, els joves mags podran utilitzar la màgia lliurement fora de l’escola
· Es desvetllarà qui és R.A.B. Tot apunta a que sigui el germà de Sirius, Regulus Arcturus Black
· El darrer capítol del llibre explica el futur dels personatges principals que sobrevisquin a la segona guerra contra Voldemort
· No hi haurà Quiddich (*)
· L’última paraula del llibre serà cicatriu, tot i que l’autora es va reservar el dret a canviar-la

www.jkrowling.com
www.mugglenet.com
www.mundopotter.com
www.harrypotterspain.com


3. Pottermania a Internet

Indiscutiblement el món de Harry Potter ha arrossegat milers de fans, no només joves lectors, sinó gent de totes les edats, i Internet n’és un clar exponent. La pottermania s’ha anat estenent i més encara després de la projecció de les pel·lícules adaptades dels respectius llibres. Només cal entrar el nom del mag a qualsevol buscador per descobrir-hi més de 160 milions d’entrades, des de pàgines no oficials passant per fòrums, rèpliques del diari mag El Profeta o jocs i activitats on line. Aquestes són algunes de les pàgines amb més interès per al Pottermaníac.

www.deathlyhallows.es (lloc web del darrer llibre)
www.harrypottercat.com (espai en català sobre els llibres i pel·lícules, amb jocs, activitats...)
www.harrypotter.warnerbross.com (lloc web oficial de la darrera pel·lícula)
www.mugglenet.com (de tot i més sobre el món del mag)
www.harrypotterspain.com (tota la informació sobre els llibres, les pel·lícules, l’autora, a més de fòrums per a fans)
www.bloomsbury.com/harrypotter (lloc web oficial de l’editorial anglesa que publica el llibre)
www.scholastic.com/harrypotter (lloc web oficial de l’editorial americana que publica els llibres)
http://bloghogwarts.com (blog de Harry Potter)
www.eldiccionario.org (diccionari de la terminologia dels llibres)
www.harrypotter.ea.com (lloc web oficial del vídeojoc de l’Orde del Fènix)
www.mundopotter.com (notícies, jocs, sinopsis de les pel·lícules, entrevistes...)
www.laordendelfenix.com (lloc web no oficial de la darrera pel·lícula)


4. J.K Rowling, créixer amb Harry Potter

Joanne Rowling (Chipping Sodburry, Regne Unit, 31 de juliol del 1965) és l’autora que ha conduit a milers de lectors al Hogwarts Express per viure les aventures de Harry Potter. L’escriptora va estudiar a la Universitat d’Exter i el 1990 es va traslladar a Portugal per exercir de professora d’anglès. Un cop allà va conèixer el seu primer marit, amb el qual va tenir la seva filla Jessica, i del qual es va divorciar anys després. El 2001 es va casar amb Neil Murray, amb qui ha tingut el seu segon fill.

Va ser el 1990, quan es va traslladar a Edimburg, que es va llençar definitivament a escriure un llibre sobre un nen mag orfe que aprèn tot tipus d’encanteris a l’Escola de Màgia i Bruixeria de Hogwarts. L’escriptora ha explicat sovint que la idea de crear aquest personatge simplement li va venir al cap mentre viatjava en tren. Finalment, el 1997 va publicar Harry Potter i la pedra filosofal, un primer llibre amb un Potter d’11 anys en plena pubertat i adreçat a un públic eminentment juvenil.

Crèixer llibre a llibre
A mesura que l’escriptora ha anat publicant les diverses històries, s’ha fet patent la màgia d’uns llibres que han crescut amb els seus lectors. Només cal aturar-se per veure l’evolució del vocabulari, de les històries que es van enfosquint al llarg dels llibres i els personatges, que comencen només preocupant-se pels exàmens i acaben immersos en una realitat fosca, la por a la soledat i el despertar de l’amor.

El 1998 surt publicat el segon llibre: Harry Potter i la cambra secreta, signat amb les inicials J.K, per estricta recomanació de l’editorial Bloomsbury, per tal de confondre els lectors sobre la identitat de l’autor. Així va ser com Rowling va incorporar la K. de Kathleen, en memòria a la seva àvia.

Només un any després sortia a la venda Harry Potter i el presoner d’Azkaban, un tercer lliurament més llòbrec que marca una inflexió a la saga per desprendre’s de l’estil més infantil de les primeres entregues. Aquesta evolució es farà més patent en els següents llibres: Harry Potter i el calze de foc (2001), Harry Potter i l’orde del fènix (2003) i Harry Potter i el misteri del príncep (2004).

Avui J.K Rowling tanca la saga de Harry Potter, unes histories que l'han dut a la fama i l’han convertit en una de les dones més riques del Regne Unit.

www.jkrowling.com
www.mundopotter.com

*. Glossari

·'Auror': els aurors són mags que han acabat la seva formació i que s’han fet experts en combats màgics per contrarestar la màgia obscura. Ser auror és el somni del Harry Potter, però per ser-ho calen unes excel·lents qualificacions acadèmiques, ja que es tracta d’un grup d’èlit. Personatges com Moody havien estat aurors.
·'Hogwarts': escola de Màgia i Bruixeria on estudien els joves mags des dels 11 anys fins els 17. Hi aprenen encanteris de tot tipus i es preparen pels exàmens qualificatius que els permetran accedir a una feina al Ministeri de Màgia, a treballar com a aurors…
·'Hogwarts Express': el tren que no veuen els muggles (gent no màgica) i que condueix els estudiants a l’escola de bruixeria. El tren surt de l’andana 9 i ¾ de l’estació londinenca de King’s Cross.
·'
Horricreus': així es designen els objectes on un mag ha amagat part de la seva ànima. És una art de la màgia fosca i secreta, ja que permet que, tot i destruir el cos de la persona que l’ha creat, aquesta no mori. Per crear-ne un és necessari cometre un assassinat i posteriorment formular l’encanteri corresponent. Al món màgic són un terme pràcticament prohibit de mencionar.
·'Quiddich': l’esport rei del món màgic, on dos equips, muntats sobre escombres voladores han de marcar gols fent passar una pilota (quaffle) per 3 cercles. El jugador més important de l’equip és el buscador, encarregat de trobar la petita i ràpida pilota daurada (snitch). Quan troba la bola el joc conclou i guanya el que té més punts. A l’equip també hi juguen un porter, encarregat de protegir els cercles; tres caçadors, que són els que fan els gols, i dos colpejadors, que colpegen la bluddger (pilota ràpida, agressiva i amb vida pròpia) per tombar els oponents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.