Economia

Solbes anuncia que el govern espanyol no comprarà accions dels bancs

El vicepresident segon i ministre d'Economia del govern de Rodríguez Zapatero, Pedro Solbes, assegura que l'Estat espanyol no es planteja comprar accions dels bancs perquè "les entitats financeres espanyoles no tenen problemes de recapitalització".

Solbes ha fet aquest anunci des de Washington, on participa en l'assemblea anual del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional (FMI). El ministre ha considerat, en canvi, que és "molt probable" que altres països europeus adquireixin participacions en la banca, com ja ha anunciat el Regne Unit, igual que els Estats Units.

El govern espanyol es mostra a aquesta mesura, que Solbes considera "enginyosa", per als països de l'eurozona que ho necessitin. "La reconstitució del capital dels bancs és el punt fonamental per tornar a guanyar confiança i fer que el sistema funcioni millor", ha dit Solbes en favor de la compra d'accions bancàries. Tanmateix, ha insistit que és un mecanisme que es planteja "quan hi ha bancs que tenen dificultats de recapitalització i cal donar suport al banc, i aquesta no és la situació d'Espanya en aquest moment", ha afirmat.

Admet que hi haurà recessió
En la mateixa compareixença en què ha tornat a defensar la solidesa del sistema financer espanyol, Solbes ha admès, finalment, que "és possible" que l'economia de l'Estat entri en recessió, creixement negatiu, en breu. El ministre ha admès que es compleixin les previsions de l'FMI criticades per Rodríguez Zapatero aquesta setmana.

Intervenció fins a final del 2009
La mesura de capitalització dels bancs descartada per l'Estat espanyol serà aplicada, en canvi, pel Regne Unit, que n'ha estat l'impulsor, i també per Alemanya i França, segons han anunciat Angela Merkel i Nicolas Sarkozy.

De fet, els quinze governs de l'eurozona, reunits aquest diumenge a París per iniciativa del president del torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, s'han compromès a impedir que cap banc faci fallida, i preveuen intervencions amb diners públics almenys fins al 31 de desembre de 2009, sempre que calgui.

L'esborrany d'acord indica que actuaran coordinadament, tot i que cada govern decidirà què necessita el seu país. Entre les mesures estudiades, n'hi ha de molt semblants a l'aplicada pel govern de Rodríguez Zapatero, que comprarà actius per valor d'entre 30.000 i 50.000 milions d'euros, i d'altres que representen més implicació, com la compra d'accions o la nacionalització parcial de les entitats que ho necessitin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.