Economia

Laietana desafia Castells i convoca consell per unir-se amb Caja Madrid

El grup català preveu aprovar el seu SIP o fusió virtual dijous que ve. Des del govern creuen que podria ser el primer pas per absorbir l’entitat del Maresme

Caixa Laietana té previst celebrar dijous que ve un consell extraordinari per aprovar la seva integració al sistema institucional de protecció (SIP), conegut popularment com a fusió virtual, liderat per Caja Madrid. Juntament amb l’entitat del Maresme i la madrilenya, formaran part d’aquesta aliança –sempre que no es produeixin canvis d’última hora– les caixes d’Ávila, Insular de Canarias, Segovia i Rioja. De fet, la resta de grups també tenen previst convocar al llarg de la setmana consells d’administració extraordinaris per segellar l’operació.

La inclusió de Laietana en aquesta aliança no és vista amb bons ulls pel departament d’Economia i Finances, dirigit per Antoni Castells, que s’estimaria més que els 9.200 milions d’euros d’actius de l’entitat mataronina es destinessin a enfortir alguns dels processos de fusió catalans actualment en marxa, com la d’Unnim. I és que a banda d’això, des del departament d’Economia es considera que la posició de Laietana en aquesta aliança és molt feble i que a mitjà termini podria ser absorbida per Caja Madrid.

Malgrat que un SIP garanteix el manteniment d’una autonomia més o menys àmplia de cadascun dels seus integrants, que poden conservar el seus òrgans de govern i l’obra social, així com el control del negoci en les seves àrees d’origen, l’enorme diferència de dimensió entre els participants d’aquesta aliança atorga un lideratge indiscutible en l’operació a Caja Madrid. De fet, els sis grups implicats en aquesta aliança discuteixen encara si crearan una nova societat holding que els representi o, simplement, aquesta funció la passarà a realitzar Caja Madrid. “Estem estudiant si legalment Caja Madrid pot funcionar com a paraigua per a la resta de caixes i evitar així constituir una nova societat”, expliquen a l’AVUI fonts coneixedores de les negociacions.

Zona d’influència
Laietana mantindria el control del negoci en les comarques de Barcelona i Girona, on tradicionalment ha estat present, i cediria el control de la resta d’oficines al nou grup. Així, les 25 sucursals que té a Madrid podrien tancar per evitar duplicitat de xarxes o, en tot cas, passarien a ser controlades per Caja Madrid, que alhora atorgaria un cert protagonisme a Laietana a Barcelona i Girona. També es posaria en marxa un procés de concentració per eliminar els serveis comuns i administratius de cada entitat amb l’objectiu de reduir despeses.

El Banc d’Espanya ha convidat Caja Madrid a tirar endavant aquesta aliança amb l’objectiu de facilitar el creixement del grup madrileny i, alhora, ajudar una sèrie de petites entitats que no han trobat socis per reestructurar-se. Per aquest motiu, està previst que el nou grup, que sumarà actius per 227.000 milions d’euros, demani fins a 3.000 milions al FROB.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona