Política

El govern estatal treballava sobre la hipòtesi d'un possible atemptat de terrorisme islamista a Barcelona

La Guàrdia Civil ha detingut a primeres hores d'aquesta nit un altre home a Barcelona, amb la qual cosa són ja quinze els arrestats a la capital catalana durant el dia d'avui en el marc d'una operació policial contra el terrorisme islamista.

Fonts de la Guàrdia Civil han informat que la detenció s'ha produït sobre les 20:40 hores en un forn-pastisseria anomenat Ayub i situat al número 95 del carrer Hospital, al barri del Raval, al costat de la mesquita on aquesta matinada s'han practicat registres.

Les mateixes fonts han explicat que el detingut és un home d'entre 58 i 65 anys, pel que sembla propietari de l'establiment on s'ha produït l'arrest, del qual no s'ha facilitat encara la seva nacionalitat.

Els agents han intervingut material, encara que les mateixes fonts, que no han descartat que es produeixin aviat noves detencions, no han detallat encara la seva naturalesa.

Els altres catorze detinguts la matinada passada tenien en el seu poder material amb el qual fabricar explosius i es plantejaven aconseguir altres elements amb els quals realitzar eventualment atemptats, segons el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El ministre de l'Interior ha anunciat al migdia d'aquest dissabte que el govern treballava sobre la hipòtesi d'un possible atemptat de terrorisme islamista a la ciutat de Barcelona.

Davant aquestes informacions dels serveis de seguretat, la Guàrdia Civil ha dut a terme una operació en què s'han registrat cinc domicilis, s'han detingut dotze persones de nacionalitat pakistanesa, dues de nacionalitat hindú, i s'ha trobat material explosiu.
El ministre ha confirmat que almenys s'han requisat quatre temporitzadors. També s'ha trobat material informàtic i telèfons mòbils que s'analitzaran per veure com d'articulat estava aquest suposat grup terrorista i les seves vinculacions amb altres països. Rubalcaba ha destacat també que no es treballava amb la hipòtesi d'un 'atac imminent' però que sí que havien 'superat el caràcter radical purament ideològic', per fer un pas més i recopilar material explosiu.

Intervenció immediata
Segons ha explicat Rubalcaba, la Guàrdia Civil juntament amb el CNI i amb els serveis d'intel·ligència d'altres països, que no ha concretat, havien rebut diverses informacions que indicaven que s'estava preparant alguna acció en territori espanyol, en concret a la ciutat de Barcelona. A partir d'aquesta informació, la Guàrdia Civil va detectar un grup organitzat que s'estava proveint de material explosiu. Per això, s'ha dut a terme una 'intervenció immediata', que ha tingut lloc aquest dissabte a la matinada, durant la qual s'han registrat cinc domicilis i s'han detingut catorze persones, dotze pakistanesos i dos hindús.

Rubalcaba ha explicat també, que els noms dels detinguts no es donaran a conèixer fins que s'acabi l'operació, ja que no tots tenen el mateix grau de participació, i fins i tot ha admès que potser que algunes de les persones detingudes no hi estiguin implicades finalment. Per això, només es facilitarà la identitat dels que finalment passin a l'Audiència Nacional.

En els escorcolls s'ha trobat diferent material, que podria formar part d'explosius o que podria ser utilitzat per fer explosius, entre els quals hi havia almenys quatre temporitzadors, però que encara cal dur a terme les anàlisis químiques pertinents. També s'ha requisat material informàtic i telèfons mòbils que s'estan analitzant per saber el grau de preparació que tenia aquest grup. Amb tot, Rubalcaba ha explicat que no es té constància que l'atac hagués de ser 'imminent'.

Rubalcaba ha afirmat que, per la informació de què es disposa en aquests moments, es tracta d'un 'grup de caràcter radical islamista, amb un nivell important d'organització, que hauria donat un pas més enllà de la radicalització ideològica' i s'estaria plantejant dur a terme alguna acció violenta. De moment, però, no es pot parlar d'una relació amb altres grups de caràcter terrorista.

Registres
Els agents han registrat una mesquita situada al número 91 del carrer Hospital de Barcelona i han fet quatre registres més en diferents habitatges i locals.

La Guàrdia Civil investiga si els detinguts estaven relacionats amb un altre grup desarticulat fa uns tres anys i vinculat a Al-Qaeda, però de moment, no es pot confirmar aquest fet.

Saura descarta que hi hagi un "niu d'extremistes"
El Conseller d'Interior, Joan Saura 'descarta totalment' l'existència d'un 'niu' d'extremistes islamistes a Catalunya, arran de les detencions que s'han dut a terme la matinada d'aquest dissabte al barri del Raval de Barcelona.

Saura ha afegit que la policia, forces i cossos de seguretat, tenen 'una gran atenció a un risc que en aquests moments existeix', i que apareix continuadament en els comunicats de la banda terrorista Al-Qaeda, que afecten tant l'estat espanyol, com la resta de la Unió Europea i els països del nord d'Àfrica.

En una compareixença que ha fet al Palau de la Generalitat, el conseller d'Interior ha confirmat les paraules del ministre Rubalcaba i ha comentat que els detinguts 'no tenien encara artefactes per atemptar' però sí que disposaven de material que podria haver-se emprat per fer explosius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.