Política

Terra de jihadistes?

Xarxes islamistes

Han passat uns quants anys des que l’11 de setembre de 2001 un grup de terroristes suïcides van fer caure les Torres Bessones de Manhattan amb una forma inimaginada fins aleshores de terrorisme, llançant avions comercials contra els objectius i provocant una sensació de terror global que no s’ha apagat mai més.
L’Estat espanyol, en els últims anys, s’ha convertit no només en un objectiu reiterat pels islamistes, sinó també en el país que més presos jihadistes ha posat a la garjola.

Aquestes són les principals actuacions policials:

La primera operació. Tres mesos abans de l’11-S, la policia deté a Alacant l’algerià Mohammed Bensakhria, considerat lloctinent de Bin Laden a Europa, que havia fugit d’Alemanya el desembre de 2000.

Mohammed Atta: Vuit dies després de l’atemptat a les Torres Bessones de Nova York, la Guàrdia Civil investiga la presència l’estiu anterior d’un dels pilots suïcides, Mohammed Atta, a Salou.

Operació Dàtil: El 13 de novembre de 2001, la policia engega a Madrid una de les primeres grans operacions en detenir onze presumptes membres d’Al-Qaida. Tres dels detinguts queden en llibertat. Els acusats es dedicaven a captar seguidors per a l’aparell de suport a la xarxa i havien tingut contactes amb Atta. El 20 de gener, al barri del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat cauen dos sospitosos que havien fugit. El 22 d’abril encara hi ha una detenció a Madrid.

El tresorer: El 15 d’abril, a Sant Joan Despí, la Guàrdia Civil deté l’algerià Ahmed Brahim, considerat el tresorer d’Al-Qaida a l’Estat espanyol. El jutge en va decretar l’ingrés a presó per pertinença a banda armada. Vuit dies més tard, a Madrid, cau un soci d’un dels detinguts a l’Operació Dàtil, acusat d’enviar 700.000 euros a Al-Qaida.

El comando Dixan: El 24 de gener de 2003 cau a Barcelona i Girona una xarxa de 16 col·laboradors d’Al-Qaida. L’operació s’activa després de rebre una petició de França que els acusava de planificar un atemptat a Estrasburg. Les detencions es vinculen a l’Operació Estany, en la qual es detenen 23 persones més i una part esdevé el conegut comando Dixan. Cinc són a la presó.

Operació 11-M: Dos dies després dels atemptats de l’11-M, cinc persones són arrestades a Madrid i comença una ràtzia sense precedents contra el jihadisme amb 116 encausats. Finalment 28 seran processats i tres, Jamal Zougam, José Emilio Suárez Trashorras i Otmab el Gnaoui, sumen més de 40.000 anys de presó

Operació Nova: Garzón fa detenir 43 persones en diverses fases entre el setembre i el desembre de 2004 acusats de pertànyer a una cèl·lula islamista que pretenia atemptar contra l’Audiència Nacional i diversos edificis de Madrid. Les detencions es produeixen a Madrid, Vitòria, Alcanyís, Gandia i Terol. Hi va haver 33 processats.

L’antecedent del Raval: L’últim antecedent de relleu de l’Operació Raval, amb què la policia estableix un vincle, va permetre detenir el 2004, a Barcelona, un grup d’11 pakistanesos acusats d’intentar volar la Torre Mapfre. Tres van ser condemnats per enviar diners a Al-Qaida.

Tigris i Segell: El juny de 2005, una doble operació va acabar amb setze detinguts a Madrid, Andalusia, Catalunya, País Valencià i Ceuta i amb la desarticulació de dues xarxes vinculades a la branca iraquiana d’Al-Qaida, Ansar El-Islam. Segell tindrà segona part el gener de 2007 amb quatre detinguts a Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Vidreres. Una seqüela de Tigris serà una detenció a Badalona el gener de 2007.

Salafisme i mujahidins: Entre finals de novembre i desembre de 2005, divuit presumptes terroristes vinculats al moviment salafista o relacionats amb l’enviament de mujahidins a l’Iraq van ser detinguts a Alacant, Granada, Múrcia i Màlaga. Set van a la presó. L’any s’acaba amb 19 detinguts més a Lleida, Màlaga, Sevilla, Granada i Palma i sis acaben a la presó per la qüestió mujahidín.

L’imam de Santa Coloma: El maig de 2007 setze persones, entre elles l’imam de Santa Coloma de Gramenet, van ser detingudes per formar part d’una cèl·lula de captació en aquesta ciutat, Barcelona, Mataró, Igualada, Màlaga i Aranjuez.

Detencions a Hospital 91: Quatre persones vinculades a la captació de mujahidins van ser detingudes a finals de juny de 2007. Dues a l’oratori d’Hospital 91, a Barcelona, de nou ara centre de polèmica.

L’última operació: Abans de l’Operació Raval, la Guàrdia Civil va arrestar el 24 d’octubre de 2007 sis membres d’una cèl·lula a Burgos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.