Política

Nou cop contra el terrorisme islamista amb 12 detinguts

Dotze presumptes terroristes islamistes es van afegir ahir a la llarga llista de detinguts dels últims anys que, només a Catalunya, ja suma una xifra de 109 encausats per aquest tipus de delicte des del 2003. L’operació d’ahir, que va provocar un desplegament del Cos Nacional de Policia a Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, on hi va haver sis detinguts, es va iniciar de matinada i es va estendre també a Madrid i Cadis i a última hora de la tarda a presons de la capital gaditana, la Corunya, Saragossa i Palència.


La investigació, activada pel jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón, relaciona els dotze detinguts amb una xarxa de suport als terroristes que van fer esclatar els trens d’Atocha, Téllez, el Pozo del Tío Raimundo i Santa Eugenia en la massacre de l’11-M a Madrid. Els ara encausats haurien ajudat a fugir Mohamed Larbi Ben Sellam, Daoud Ouhnane, Mohamed Afalah, Othman El Mouhib i Abdelilah Hriz.



La connexió Tigris-Amat
En l’anomenada operació Amat, la policia també va practicar una desena d’arrestos més de persones que posteriorment van quedar en llibertat i es van efectuar al llarg de tot el dia un seguit d’escorcolls en els quals els agents van agafar des de resguards d’enviaments de diners al Marroc per valor de 7.000 euros fins a tres ordinadors, telèfons mòbils, material informàtic i documentació diversa.



La branca iraquiana
L’operació Amat és la continuació de l’anomenada operació Tigris, que el juny del 2005 va ser l’inici d’una actuació policial de llarg recorregut, amb setze detinguts a Madrid, Andalusia, Catalunya, País València i Ceuta i amb la desarticulació de dues xarxes vinculades a la branca iraquiana d’Al-Qaida, Ansar al-Islam. El gener del 2007, en el marc de l’operació Segell, derivada de Tigris, va haver-hi quatre detinguts més a Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Vidreres i un cinquè dies més tard a Badalona.



Un altre element característic d’aquesta última operació contra el terrorisme islamista és l’actuació policial en centres penitenciaris, cosa que ja s’havia donat en anteriors operatius com l’operació Nova durant la tardor del 2004. Ahir els quatre detinguts a les presons de Puerto I (Cadis), Teixeiro (la Corunya), Zuera (Saragossa) i Dueñas (Palència) havien estat arrestats el 2005 en la primera fase de l’operació Tigris i estaven a hores d’ara esperant la data del judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.