Política

Els gendarmes francesos detenen dos etarres

Terrorisme

Un dels suposats membres d'ETA detinguts aquest dimecres a Occitània és Ugaitz Astiz Arangoa, membre del comando Urederra, que formava part del complexe Donosti, desarticulat al març de 2007. La dada és el resultat de l'examen de les empremtes dactilars que han fet els investigadors. L'altre detingut seria Joseba Mikel Olza, del mateix comando.

Astiz i Olza han estat detinguts per la Gendarmeria francesa en un control rutinari de trànsit prop de la localitat occitana de Tarascon-d'Arièja, prop de la frontera amb Andorra. Els dos homes, que no parlaven francès, han intentat fugir abans d'identificar-se com a membres d'ETA. Anaven amb  bicicleta i duien una pistola del calibre 22 i un revòlver, i se'ls ha confiscat documentació relacionada amb l'organització armada, segons fonts policials. Els seus documents d'identitat eren falsos.

El complexe Donosti, al qual pertanyia Astiz segons la policia, va ser desarticulat abans que comencés a actuar. Era hereu d'un dels més actius d'ETA, un comando que s'ha reconstruït tantes vegades com  ha estat desmantellat, segons el ministeri de l'Interior.

En l'operació de l'any passat, la Guàrdia Civil va detenir set membres del grup i l'Audiència Nacional va ordenar empresonar-ne sis, entre els quals hi havia el suposat cap, José Ángel Lerín, que segons el jutge Ismael Moreno havia fet seguiments al filòsof i membre del grup Basta Ya Fernando Savater.

Amb Astiz, també van fugir altres membres del comando, como ara Garikoitz i Eneko Pascual, detinguts el passat 12 de febrer a Baiona.

Segons el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, els dos homes formaven un comando "plenament operatiu", tot i que de moment la policia no té constància que preparessin cap atemptat imminent. "El que estiguessin fent, ja ho sabrem", ha avisat el ministre.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.