Política

La tripulació de Girjet que segueix al Txad confia a ser alliberada avui mateix

El pilot, el copilot i el sobrecàrrec van comparèixer ahir davant del jutge

Temps d’espera encara per als dos catalans i el menorquí que continuen retinguts a la capital del Txad, N’Djamena, acusats de col·laboració amb una presumpta operació de tràfic de nens de l’ONG francesa L’Arche de Zoé. El comandant de l’avió xàrter de la companyia catalana Girjet, Agustín Rey, va ser ahir el primer a comparèixer davant del jutge d’instrucció i en una breu conversa amb els periodistes va assenyalar que la declaració havia anat bé: “Hem explicat tota la veritat”, es va limitar a dir.

A més de Rey, van comparèixer davant del jutge el copilot, Sergio Muñoz, i el sobrecàrrec, Daniel González. El seu advocat, Jean Bernard Padaré, presentarà avui la petició de llibertat condicional per a tots tres, segons va informar ahir un portaveu del ministeri espanyol d’Afers Exteriors.

Bons auguris
La posada en llibertat diumenge de les quatre hostesses es considera un bon auguri, tot i que sembla que la justícia txadiana troba que el pilot, el copilot i el sobrecàrrec tenen més vinculació amb l’operació de l’ONG que pretenia dur a França 103 nens perquè se suposava que eren orfes i estaven ferits. En realitat cap estava ferit i la gran majoria tenien família.

Els tres retinguts van rebre ahir la visita del director general d’Afers Consulars, Miguel Ángel de Frutos, i del cònsol espanyol al Camerún, Vicente Mas. El portaveu del ministeri va assegurar que estan “molt sencers” i “esperançats de tornar aviat a Espanya”. Els diplomàtics els van dur aigua i menjar.

Tot plegat s’ha convertit també en un gran embolic polític: a més del cop d’efecte del president francès, Nicolas Sarkozy, per alliberar les hostesses i els periodistes, algunes fonts vinculen la seva actuació amb la missió humanitària de Nacions Unides al Txad. El govern espanyol va explicar ahir que hi participarà amb dos avions per al transport d’ajuda humanitària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.