Política

El ministre de l'Interior del Txad afirma que els cooperants francesos "segurament" aniran a la presó

El ministre de l'Interior del Txad, Ahmat Mahamat Bachir, ha afirmat que "segurament" els sis cooperants francesos de l'ONG l'Arca de Zoé que pretenia portar a França 103 nens de l'est del Txad i de Darfur (Sudan) aniran a la presó, segons unes declaracions recollides per la televisió britànica BBC.

Bachir ha explicat que la justícia txadiana segurament presentarà càrrecs per rapte de menors contra els ciutadans francesos, però no ha explicat si els tripulants espanyols de l'avió, d'una companyia catalana, contractats per l'ONG per traslladar els menors a França serien posats en llibertat.

L'ONG nega que es disposés a vendre els menors per ser adoptats i assegura que tots ells són orfes de la conflictiva regió sudanesa de Darfur. Tot i això, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha revelat que molts dels menors han assegurat procedir de pobles del Txad i van plorar cridant els seus pares durant la seva estada en un orfenat d'Abeche.

Bachir ha explicat que el cas serà presentat davant dels tribunals avui dilluns. "Van elaborar visats falsos, cosa que significa que els van falsificar. Per a nosaltres el rapte és més que un crim. Podrien passar diversos anys a la presó", ha indicat.

"Han comès el crim al Txad, pel que seran empresonats al Txad, per descomptat", ha argumentat Bachir

Cap dels 103 nens és orfe
La delegada al Txad de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Annet Rehrl, ha afirmat que cap dels 103 nens que l'ONG francesa Arca de Zoé van intentar traslladar a França és orfe i ha denunciat que les persones detingudes de l'organització "van fer de tot", fins i tot "posar embenats falsos als nens", perquè semblessin més desvalguts del que realment estaven.

Rehrl ha denunciat que "aquests nens tenen pare i mare i no són orfes" com han pogut corroborar després de diferents entrevistes amb els menors. A més, des d'ACNUR "se sap que, efectivament, hi ha famílies a França i a altres països d'Europa que ja han pagat una certa quantitat de diners per quedar-se amb els nens".
Segons la pàgina web d'Arca de Zoé, la intenció de l'ONG era portar els nens "orfes" a França i, un cop allà, sol·licitar asil polític declarant als menors refugiats per a garantir-los l'acollida i la permanència al país. Per a ACNUR, això és "absolutament ridícul", entre altres coses "perquè si el nen ve del Txad ni tan sols es pot considerar refugiat".

Segons la delegada d'ACNUR, hi ha alguna cosa més que una finalitat humanitària darrera de les intencions de l'Arca de Zoé. "Per començar, semblen nens ben cuidats i no provenen d'una zona de conflicte".

Rehrl ha afegit que "la gent de l'ONG no els va donar aigua ni res per menjar al llarg de tot el viatge i encara que cap dels 103 estava malalt, portava embenats falsos. L'ONG ha fet tot el possible per muntar una història falsa".

Buscar les famílies
En aquest moment, els 103 menors es troben allotjats en un orfenat a Abeché sota la supervisió d'ACNUR, mentre s'intenta esbrinar, mitjançant entrevistes, com es diuen i d'on venen.

Relació entre L'arca de Zoé i Girjet
El despatx d'advocats de Marsella que s'ha fet càrrec de la defensa de l'ONG l'Arca de Zoé ha dit avui que és "massa aviat" per explicar oficialment la relació de la companyia aèrea catalana Girjet amb els seus defensats. L'advocat de l'Arca de Zoé, Gilbert Collard, ha declarat que "no hi ha cap segrest" -en relació als infants- i que "l'únic que es pot retreure és que hi ha hagut una falta de respecte anàrquic d'un formulisme humanitari", referint-se a la forma d'actuar del seu defensat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.