Societat

91 dels 103 nens del Txad declara tenir parents

L'ONU i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) han indicat avui que 91 dels 103 nens que l'ONG 'Arca de Zoé' volia traslladar del Txad a França per ser adoptats han revelat que tenen almenys un familiar.
Segons un comunicat conjunt difós avui a Ginebra, "91 nens s'han referit a una situació familiar constituïda almenys d'una persona adulta que consideren com parent".
Els dos organismes han dedicat aquests últims dies a assistir als menors, acollits en un orfenat, i escoltar-los "per recollir els màxims elements que permetin aclarir el seu recorregut i que puguin, en la mesura d'allò possible, recobrar una vida normal".

Els equips en el terreny intenten "reconstruir la història i la identitat d'aquests nens amb la finalitat d'adaptar les seves accions en funció de les necessitats i la situació de cadascun".

Algunes de les converses mantingudes amb 21 nenes i 82 nens d'entre 1 i 10 anys no han ofert informació molt concreta sobre els orígens dels mateixos, a causa de la seva primerenca edat.

Això no obstant, s'ha pogut extreure que 85 dels nens procedeixen de pobles de les zones d'Adré i Tiné, en el Txad, a prop de la frontera amb el Sudan.

Trasllat fins a França
El passat 25 d'octubre les autoritats txadianes van detenir set espanyols, que conformaven la tripulació de l'avió noliejat per l'ONG 'Arca de Zoé', així com a nou membres de la mateixa organització de nacionalitat francesa, quan es disposaven a traslladar als nens des d'Abéché (Txad) fins a França.

Des d'aleshores, el CICR, l'Alt Comissionat per als Refugiats i el Fons per a la Infància (UNICEF), entre d'altres organitzacions, treballen per respondre a les necessitats dels 103 nens, albergats en un orfenat.

En col·laboració amb les autoritats txadianes, els han assistit en alimentació, vestimenta, roba de llit i articles d'higiene, així com en sanejament.

Les organitzacions humanitàries han destacat que l'estat de salut dels petits "no és, de moment, preocupant", encara que estan en alerta amb la finalitat de que aquesta situació positiva es mantingui.

Buit legal
El fiscal d'Abéché (est del Txad), Ahmad Daoud Chari, admet que existeix un "buit legal" al país que impedeix que els detinguts puguin ser jutjats per tràfic de menors.

"El nostre codi penal és limitat -diu- no cobreix moltes infraccions, hi ha un buit".

Amb tot, el president del Txad, Idriss Deby ha dit que desitja que els detinguts francesos i de l'estat espanyol siguin alliberats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.