Política

La tripulació de Girjet arriba a la capital del Txad i podria ser interrogada avui mateix

El Suprem ordena el trasllat hores després que el president parlés d’alliberar-lo

Dit i fet. Hores després que el president del Txad es mostrés partidari de deixar lliures els auxiliars de vol de Girjet i els tres periodistes que acompanyen l’ONG L’Arche de Zoé en el seu presumpte intent de segrest de 103 nens, el Tribunal Suprem d’aquest país africà ordenava ahir el trasllat immediat de tots els detinguts des d’Abeché fins a N’Djamena per començar avui mateix els interrogatoris. Els setze integrants del grup van arribar a la capital txadiana poc després de les 16.30 hores a bord d’un avió militar i des d’allà van ser portats al Palau de Justícia per ser identificats.

La decisió no només va sorprendre els detinguts i els seus advocats, sinó també les diplomàcies francesa i espanyola, ja que fonts judicials del Txad havien assegurat reiteradament que el trasllat no es faria abans de la setmana que ve a causa de la complexitat del cas. Des de Madrid, fonts del ministeri d’Afers Estrangers van qualificar ahir de “molt positiva” la decisió. Aquestes fonts destaquen que el trasllat no només servirà per oferir als espanyols detinguts “una millor assistència consular”, sinó sobretot perquè el jutge que s’encarregarà a partir d’ara del cas “podria decidir una nova qualificació dels fets i les imputacions, i això podria beneficiar alguns dels imputats”. La tripulació de la companyia aèria catalana està acusada d’estafa i complicitat en l’intent de segrest de menors i s’enfronten a penes d’entre cinc i vint anys de presó.

Malgrat els intents de les autoritats del Txad d’atribuir l’escàndol a l’ONG francesa i els seus acompanyants, tots els ulls es dirigeixen ara a l’administració txadiana, ja que molts dels familiars dels nens han declarat que van ser funcionaris locals els que els van convèncer per deixar els seus fills en mans de l’ONG a canvi d’oferir-los escolarització.

Organitzacions de drets humans que treballen al Txad insinuaven ahir “possibles complicitats en nivells superiors de l’administració” d’aquest país, i la premsa opositora al règim d’Idriss Déby publicava que el president coneixia els detalls de l’operació de rescat perquè al setembre es va reunir amb el president de L’Arche de Zoé, Éric Breteau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.