Política

Els morts a Kenya augmenten a gairebé 500

Les últimes dades oficials eleven el balanç de víctimes mortals per la violència postelectoral a Kenya a gairebé 500 mentre el líder opositor, Raila Odinga, ha desconvocat avui les protestes que havia anunciat per demà en diferents punts del país per donar una oportunitat al diàleg amb el president, Mwai Kibaki.

Després de la reunió que ha mantingut aquest matí amb l'enviat dels Estats Units, Jendayi Frazer, Odinga ha afirmat que ara té "clar que el procés de mediació començarà". "Ja estem informant els nostres seguidors a tot el país que no hi haurà manifestacions", ha afegit.
En declaracions als mitjans de comunicació després de la trobada amb Frazer, el líder opositor kenià ha remarcat que continuarà "perseguint totes les mesures legals i pacífiques per assegurar que els verdaders resultats (electorals) siguin respectats", i alhora ha urgit els seus seguidors que rebutgin la violència.

A més, 255.000 persones s'han vist obligades a fugir de les seves llars, tot i que treballadors humanitaris al país adverteixen que la xifra de morts i desplaçats podria augmentar en què és ja la pitjor crisi des que Kenya va aconseguir la independència del Regne Unit el 1963.

Odinga acusa Kibaki de frau a les eleccions celebrades el 27 de desembre, els resultats oficials de les quals van atorgar la victòria a l'actual president. Mentrestant, els observadors internacionals dubten de la fiabilitat de les dades facilitats per la Comissió Electoral.

Avui, gran part del país ha clarejat en relativa calma després de més de dues setmanes d'enfrontaments entre membres de les tribus de Kibaki i Odinga, els kikuyus i els luos, respectivament. Tot i això, van aparèixer informacions no confirmades que arribaven d'Uganda en les que s'assegurava que 30 kenians s'havien ofegat després que fossin perseguits pels membres d'una ètnia rival en un riu fronterer.

D'altra banda, el president de la Unió Africana, el mandatari ghanès John Kufuor, té previst visitar Kenya aquesta setmana per intentar mediar entre Odinga i Kibaki. Aquest últim ha assenyalat als últims dies que està disposat a formar un "govern d'unitat nacional", però el líder opositor vol la seva renúncia i la intervenció de mediadors internacionals per arribar a un "acord de transició" abans de la celebració de noves eleccions entre tres i sis mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.