Política

Solbes rebaixa la bilateral i envia càrrecs de tercera fila

Ni el vicepresident Pedro Solbes ni el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, assistiran avui a Barcelona a la primera cita bilateral amb la Generalitat per abordar el nou model de finançament. Convençut que una reunió que es preveu de dues hores només dóna per crear grups de treball conjunts i poca cosa més, Solbes ha optat per rebaixar el perfil de la trobada i hi enviarà una delegació de tercera fila comandada per Juan Manuel López Carbajo, el nou secretari general de finançament territorial que s’estrena aquest mandat.

Fonts del ministeri no amaguen que el poc nom dels negociadors inicials és un intent deliberat de Solbes de “mantenir un perfil baix” d’una negociació que es dilatarà més enllà del 9 d’agost que fixa l’Estatut i que està encenent els ànims de tots massa aviat.

Pas a l’Agència Tributària
Entre els alts càrrecs que acompanyaran López Carbajo, això sí, Solbes hi ha inclòs a última hora Luis Pedroche, el director de l’Agència Tributària. La seva presència en la primera cita s’explica per la voluntat del ministeri d’impulsar tant l’Agència Tributària catalana com el consorci tributari Estat-Generalitat que recull l’Estatut i que gestionarà els impostos cedits parcialment com l’IRPF, l’IVA i els impostos especials. La representació de l’Estat la completen Lola Beato, secretària general d’Hisenda, i Luis Espadas, secretari general de pressupostos i despesa.

La delegació catalana a la comissió mixta d’Afers Econòmics d’avui l’encapçalarà el secretari general de la conselleria d’Economia, Martí Carnicer. També hi assistiran el secretari general del departament d’Interior, Joan Boada; el secretari general d’Indústria, Antoni Soy;el director de l’Agència Tributària de Catalunya, Josep Costa, i la directora general de finançament autonòmic, Montserrat Bassols.

La delegació catalana confia en avançar en la constitució del consorci tributari i la creació de comissions específiques per començar a desplegar el nou model. Precisament ahir, Carnicer, Boada i Soy van explicar a una delegació de CiU com tenien previst encarar la reunió d’avui.

El tripartit i CiU van aparcar la guerra de xifres del dia abans sobre el que suposarà un nou model per a Catalunya. Una reunió prèvia entre el conseller d’Economia, Antoni Castells, i el diputat de CiU responsable de buscar una entesa amb el govern català sobre finançament, Francesc Homs, va servir per estobar la situació i mirar de reconduir les tensions. No es va entrar en el moll de l’ós de la negociació i el tema va quedar en escenificació de gestos.

El govern no està sol
El tripartit i CiU van mirar d’exhibir voluntat d’arribar a un posició unitària on s’hi puguin sentir còmodes. Es tractava d’enviar un missatge a Madrid: que el govern català no està sol i que darrera d’ell hi ha una part important de Catalunya. El tripartit va entregar a CiU el seu full de ruta i la federació la seva proposta.

Les dues parts es van limitar en mitja hora de reunió a acordar un pla de treball per a les properes reunions: un primer paquet de discussió passarà per la cistella d’impostos i criteris d’anivellament. Seguirà la capacitat normativa. Parlaran també sobre l’administració tributària i sobre el calendari per tancar un acord i desplegar el model. L’últim paquet, el finançament local.

Mentre l’Estat no acaba d’enfocar el debat amb les comunitats, la federació de Municipis i Províncies irromp al debat reclamant 7.000 milions per cobrir reparar la seva insuficència finacera. Tot i que Ocaña va riure ahir en escoltar la xifra, el ministeri ja ha promès a la FEMP que negociarà “en paral·lel” el finançament autonòmic i el local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.