Política

ERC considera "vergonyós" demanar un certificat al ministeri per reclamar l'anul·lació del procés a Companys

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha qualificat de "gest vergonyós" el que ha fet aquest dilluns el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, d'acompanyar la néta del president Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally, al ministeri de Justícia per demanar una declaració de reparació i reconeixement a la figura de Companys. Un primer pas, segons el govern, per aconseguir la nul·litat del judici al president assassinat pel franquisme. Segons Ridao, el govern català ha d'instar "directament davant de la justícia espanyola l'anul·lació del sumari", ja que és qui té la "màxima legitimitat", més que la família del president assassinat pel franquisme.

Ridao ha recordat que ERC va votar contra la llei de la memòria històrica perquè la trobava insuficient. Una norma que ICV-EUiA sí que va aprovar, fet que fa que Saura consideri que cal seguir els seus passos per demanar la nul·litat del judici. En canvi, per Ridao és "una autèntica vergonya haver de demanar un certificat al ministre de Justícia perquè es pugui reparar la memòria de Companys". El secretari general ha dit a Saura que la "millor contribució" que pot fer és "fer discretament la feina que el Parlament li ha manat i parlar menys".

El secretari general d'ERC ha remarcat que la resolució aprovada al Parlament durant el debat de política general, que reclamava "fer servir totes les iniciatives polítiques i jurídiques necessàries per restituir la memòria de Companys", era d'ampli espectre. Ridao ha recordat que, després que Saura anunciés que es demanaria la reparació i que ERC reclamés la nul·litat del sumari, "hi va haver una rectificació" del conseller per dir que el següent pas al certificat de reparació seria demanar l'anul·lació del procediment, però amb la iniciativa de la Generalitat.

Per Ridao, aquest cas serà la "prova del cotó" de la llei de la memòria històrica, per veure si aprovar-la "va ser correcte o no". "Veurem si això ens condueix a alguna banda o no", ha dit.

ICV respon que Companys és "patrimoni del país"
Com a resposta als retrets d'ERC, la portaveu d'ICV al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha replicat que el president Companys "no és patrimoni de cap partit". La portaveu d'ICV, que ha negat que el pas pel ministeri de Justícia sigui humiliant, ha assegurat que és "necessari". Camats, a diferència de Ridao, creu que la resolució aprovada al Parlament preveu aquest tràmit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.