Política

Tailàndia cancel·la la cimera dels països asiàtics i declara l'estat d'excepció a Pattaya

El primer ministre de Tailàndia, Abhisit Vejjajiva, ha declarar l'estat d'excepció a la ciutat de Pattaya, després de suspendre per motius de seguretat la cimera dels caps d'Estat i de govern dels tretze països d'Àsia. La causa és la irrupció per la força d'uns 300 manifestants en les instal·lacions on s'havia de celebrar la reunió. Els manifestants, que vesteixen de color vermell, demanen la dimissió del govern tailandès i el retorn al govern del partit de l'exprimer ministre Thaksin Shinawatra, que es troba a l'exili després de ser expulsat del seu càrrec en un cop d'Estat el 2006.

La tensió creix per moments, ja que a més dels antiavalots, la policia i l'exèrcit, han començat a mobilitzar-se els seguidors de l'actual govern, que van vestits de color blau. Aquest nou episodi té lloc després dels forts enfrontaments de violència viscuts l'estiu passat, en què milers de persones van ocupar la plaça de la seu del govern a Bangkok per demanar la dimissió del llavors govern format pel partit de l'exprimer ministre Shnawatra. I és que, de fet, l'actual primer ministre va sortir elegit el desembre passat.

Vejjajiva ha dit que ha encarregat al seu viceprimer ministre posar en pràctica l'estat d'excepció també a la resta de la província de Chomburi, situada a l'est del país. També ha demanat que es garanteixi la seguretat dels dirigents asiàtics fins que abandonin el país. Segons un portaveu del govern, alguns dels caps d'Estat i de govern dels països que participaven a la cimera ja han abandonat al país.

"Els líders i el govern tailandès han decidit cancel·lar la cimera perquè la situació no és segura ni per a ells ni per als funcionaris de les delegacions", ha apuntat el portaveu del govern.

El portaveu de la cimera asiàtica, Supachai Jaisamuth, ha assegurat que la situació era "excessivament violenta" per celebrar la reunió.

Els manifestants han entrat per la força en un dels edificis que formen part de l'hotel on se celebrava la cimera dels tretze països asiàtics, segons diversos testimonis. Aquest fet és el que ha motivat la cancel·lació de la cimera.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.