Política

Obama ordena la retirada d'Iraq

EUA

El nou president dels Estats Units, Barack Obama, va començar ahir a treballar per fer realitat un ambiciós projecte en què hi ha dipositades moltes esperances. Sense perdre temps, Obama va aprofitar el primer dia després de la seva investidura per convocar els equips econòmic i de seguretat nacional, el personal que ha d'ajudar el nou president a fer front a dos dels principals reptes de la seva legislatura: la crisi financera i la retirada de l'Iraq.

Disposat a trencar amb el llegat que hereta de George W. Bush, Obama va anunciar ahir mateix les primeres mesures destinades a regular el "comportament ètic" de la seva administració, un pla basat en la "transparència". Amb la promesa d'iniciar "una nova era d'obertura al nostre país", Obama va ordenar la congelació dels salaris dels alts càrrecs i la revisió de l'activitat dels grups de pressió i de la llei de llibertat d'informació.

Els funcionaris de la Casa Blanca que cobren més de 100.000 dòlars anuals veuran congelats els seus sous per donar exemple als ciutadans davant la crisi econòmica. "Les famílies s'estan estrenyent el cinturó i Washington ha de fer el mateix", va dir ahir Obama al moment de firmar l'acta.

Les mesures decretades ahir tenen com a base els principis d'ètica i transparència que Obama va adoptar durant la campanya electoral. Així, els funcionaris que han actuat prèviament al sector privat com a lobbistes no podran ocupar càrrecs relacionats amb l'àrea que havien representat. Els lobbistes, a més, no podran fer regals als funcionaris, en un intent de restablir la confiança dels ciutadans en l'administració pública.

Pròxim Orient
En política exterior, l'agenda d'Obama la centraran l'Iraq i l'Afganistan. El nou president va proposar ahir l'exsenador i veterà mediador George Mitchell com a enviat al Pròxim Orient. L'exsenador és conegut pel seu talent negociador, posat en pràctica en el procés de pau a Irlanda del Nord.

A més, Obama es va reunir ahir amb la cúpula militar de l'exèrcit nord-americà per discutir les accions que s'han de prendre amb l'objectiu de sortir dels atzucacs afganès i iraquià. Obama es mostra disposat a retirar en 16 mesos els soldats presents a l'Iraq, un calendari que es podria accelerar. En la reunió d'ahir, el flamant president va posar al damunt de la taula el seu pla per reforçar les tropes desplegades a l'Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona