Política

Israel obre un pas fronterer amb Gaza per evacuar 400 estrangers

Món

Les autoritats israelianes han obert aquest divendres el pas fronterer amb Gaza d'Erez per permetre la sortida d'uns 400 palestins amb passaport estranger de la franja, segons informen fonts oficials.

A més, el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha anunciat que s'ha decretat el tancament de Cisjordània per un període de 84 hores i que la policia israeliana està en estat "d'alerta màxima". Aquestes mesures impediran a  les persones amb carnet d'identitat palestí o amb targeta de residència de Jerusalem entrar a la ciutat o moure's-hi de manera lliure.
 

"Estem coordinant la sortida de prop de 300 persones, nacionals i amb doble nacionalitat, per atendre la petició que hem rebut de diversos països estrangers a través de les seves ambaixades", ha explicat Peter Lerner, portaveu de l'exèrcit israelià.

Aquesta és la primera ocasió, des que Israel va iniciar l'ofensiva aèria sobre Gaza dissabte passat, que es permet la sortida de població de la franja palestina. Des de l'inici del conflicte ja han mort més de 420 persones i unes 2.000 més han quedat ferides.

En la majoria dels casos "es tracta de palestins amb doble nacionalitat", ha precisat Lerner,  que ha afegit que, de moment, cap membre estranger d'organitzacions humanitàries ha sol·licitat sortir de la zona.

La majoria dels beneficiats amb la mesura són de nacionalitat russa, ucraïnesa, turca, nord-americana i noruega, segons la mateixa font.

D'altra banda, Israel també ha permès l'entrada per Erez de 72 camions carregats amb ajuda humanitària, enviats per Turquia i organitzacions com la Creu Roja, l'OMS i l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA).

Setè dia d'atacs
En el que ja és la setena jornada de bombardejos a la franja de Gaza, Israel continua l'ofensiva aèria i han destrossat una mesquita al nord de la franja que, segons l'exèrcit israelià, Hamàs utilitzava com a centre d'operacions. De fet, els últims bombardejos israelians van provocar la mort aquest dijous de Nizar Rayan, un dels cinc principals líders de Hamàs. En l'atac també hi van morir les seves dones i els seus fills.

Al llarg de la nit i d'aquest matí, Israel ha fet més d'una vintena d'atacs a Gaza. Entre els objectius hi ha un vehicle que transportava míssils antiaeris, oficines de Hamàs, un túnel utilitzat per introduir material des d'Egipte, diversos magatzems d'armes i altres "instal·lacions terroristes", segons un portaveu militar.

Per part de Hamàs, els atacs amb coets també són constants i cada cop més aconsegueixen arribar a ciutats estratègiques allunyades de Gaza, com serien Ashdod, Ashkelon i Beer Sheva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.