Política

Saura, Huguet i Castells compareixeran al Parlament pel caos de les nevades

Ho ha anunciat Joan Ridao (ERC), que ha demanat que també ho faci un representant de Fecsa-Endesa

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha dit aquest dilluns que diversos consellers del Govern compareixeran al Parlament per donar explicacions per la falta de subministrament elèctric a les comarques de Girona després de la nevada de dilluns passat, i ha exigit que també ho faci un representant de Fecsa-Endesa.

En una roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, Ridao ha explicat que, davant les conseqüències produïdes per l'apagada que han patit durant una setmana molts ciutadans de Catalunya, el seu partit ha decidit "demanar avui mateix al Parlament la compareixença de responsables de Fecsa-Endesa, perquè gestiona un servei públic" encara que sigui una empresa privada.

Ridao ha recordat, que al juliol del 2007 el màxim responsable d'Endesa en aquell moment, Manuel Pizarro, ja va comparèixer davant el Parlament per informar de l'apagada soferta pels ciutadans de Barcelona, però ha considerat que la situació creada aquesta última setmana fa necessària una nova compareixença.

Sobre la presència també al Parlament de diversos consellers, -que podrien ser els de Política Territorial, Interior, Economia i Innovació-, Ridao ha indicat que seran els propis membres del govern els qui sol·licitaran comparèixer "a petició pròpia" per explicar les actuacions realitzades des dels seus respectius departaments arran de la nevada.

El secretari general d'ERC ha dedicat una gran part de la seva roda de premsa a "carregar" amb duresa contra Fecsa-Endesa per les apagades que pateixen les comarques de Girona des de fa una setmana, i ha invitat als ciutadans a canviar de companyia i a optar per les altres cinc que operen en aquesta zona de Catalunya.

Insta els ciutadans a deixar Endesa

Ridao ha responsabilitzat a Fecsa-Endesa de la greu situació generada en aquelles comarques, l'ha instat a indemnitzar tots els perjudicats i a pagar les multes que li imposi l'administració i, ha demanat als usuaris que "reflexionin" sobre si "el preu dels rebuts que paguen es correspon amb el servei que reben per part d'aquesta companyia".

Segons el secretari general d'ERC, "l'actitud de Fecsa-Endesa no mereix la confiança dels consumidors", i després de recordar que a les comarques de Girona operen cinc petites companyies, a més de la ja esmentada, ha invitat als ciutadans a contractar el servei en altres.

Ridao ha assegurat que, malgrat que Fecsa-Endesa va obtenir l'any passat 3.430 milions d'euros de beneficis a Catalunya, ha invertit en la millora de les instal·lacions un 45% menys dels 12.000 milions als quals es va comprometre després de la gran apagada del juliol del 2007.

Crítiques a CiU
En aquest punt, el secretari general d'ERC ha recalcat que dels 3.430 milions d'euros de beneficis que va aconseguir Fecsa-Endesa a Catalunya el 2009, un total de 39 milions van servir per pagar als membres del seu consell d'administració, i entre ells, "un dels prohoms d'aquest país, Miquel Roca Junyent", que és un dirigent històric de CiU.

"Aquests dies no hem escoltat a molts dirigents de CiU criticar Fecsa-Endesa -ha indicat Ridao-, i això és un evident signe de complicitat" que té el seu origen en "quan van governar durant 23 anys".

En aquell temps, ha explicat, els dirigents de CiU "van preferir col·locar a algun membre destacat de la seva formació en el consell d'administració de Fecsa-Endesa que no exigir responsabilitats" a aquesta empresa per la "deficient gestió del servei".

"Després de molts anys de baixa inversió acumulada, això mai no va ser una preocupació estratègica per als governs de CiU".

Per Ridao, "no té perdó de Déu que, en ple segle XXI, 33 torres elèctriques s'hagin doblegat com la mantega després de caure un pam de neu", i ha considerat que darrere d'una cosa com aquesta "hi ha un mal manteniment de la xarxa" que només és imputable a Fecsa-Endesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.